Selecteer een pagina

Academie voor culturele vernieuwers

Algemeen
De urgentie voor culturele instellingen om te vernieuwen en zich te verbinden met de samen-leving is onverminderd groot. En deze lijkt nu zelfs groter dan ooit met de komende bezuinigingen. Maar hoe doe je dat? Dit voorjaar start een Academie voor culturele vernieuwers, georganiseerd door De Baak en Kennisland. Deze academie bestaat uit een serie van vijf bijeenkomsten die tussen april en november 2011 plaatsvinden. Veertien vernieuwers werkzaam bij culturele instellingen gaan aan de slag met het maken van nieuwe verbindingen met de samenleving. 

Deelnemers aan de Academie zijn vernieuwers uit de culturele sector met een leidinggevende positie. Een mix van hoofden marketing en communicatie, fondsenwerving, managers educatie, zakelijk en artistieke leiders van culturele instellingen. Het doel is met een gemotiveerde groep aan de slag te gaan en met elkaar te leren. De Academie ondersteunt daarbij met kennis, coaching en toegang tot nieuwe netwerken. De meeste deelnemers zijn werkzaam in de podiumkunsten.
 
De Academie kan worden opgevat als een vorm van begeleiding en een stimulans om zelf aan de slag te gaan. Met veel praktische en strategische adviezen om zelf te innoveren, en dat ook zelfstandig te blijven doen na afloop van de academie. Het biedt handvatten om een instelling een transitie te helpen doormaken middels verschillende innovatieve projecten. Deelnemers aan de Academie presenteren de resultaten op een werkconferentie op 8 november.
 
MMNieuws vroeg enkele deelnemers wat ze van dit initiatief vinden, waarom ze meedoen aan de Academie en hoe ze de innovatiekennis die ze opdoen op de Academie toe denken te passen in hun eigen organisatie.
 
Naam:         Marijke van der Woude
Organisatie: Jonge Harten Festival
Functie:         directeur
Leeftijd:         49 jaar
 
Het bedenken van alternatieve financierings- en samenwerkingsmogelijkheden binnen de culturele sector heeft al langere tijd mijn aandacht, omdat dit kansen biedt op het gebied van publieksbereik, inhoudelijk artistieke samenwerking, en (financieel) draagvlak. Daarnaast dwingen de huidige politiek/maatschappelijke ontwikkelingen ons er toe om nu echt prioriteit te geven aan dit bedrijfsaspect. Je zou kunnen zeggen dat er nu een soort van versnelde doorontwikkeling moet plaatsvinden van ‘vingeroefeningen’ die wij de afgelopen jaren al hebben gedaan. Ik heb een leuk team jonge medewerkers om me heen staan waarmee ik de kansen en bedreigingen van de komende jaren al meerdere malen heb doorgesproken. Het ‘zoeken naar nieuwe mogelijkheden voor draagvlak’ staat dus op de agenda en dit team staat klaar om proactief mee te denken. 
Zodra we nieuwe en passende denkrichtingen vinden, gaan we deze plannen samen met andere vertegenwoordigers uit het culturele veld bespreken op haalbaarheid. Het najaar van 2011 willen we gebruiken als een pilotjaar, waarop we in 2012 verder kunnen werken. Vanaf 2013 willen we dan met een bedrijfsplan werken dat fris aansluit bij de nieuwe tijdgeest. 
 
Naam:          Josine Gilissen
Organisatie:  Acteursgroep Wunderbaum
Functie:          pr en acquisitie
Leeftijd: 33 jaar
 
Ik doe mee met de Academie omdat ik verwacht dat de professionele hulp mij verder helpt bij de ontwikkeling van een innovatief project binnen mijn organisatie.We willen een plan ontwikkelen met als doel een groter en meer divers publiek naar onze voorstellingen te laten komen. Ik hoop dat ik de opgedane kennis kan gebruiken om dit plan vorm te geven en daarmee het doel te bereiken.
 
Naam:           Karin Sommerer
Organisatie:  Stadsschouwburg Amsterdam
Functie:           Hoofd Marketing en Communicatie
Leeftijd:   35 jaar
 
Ik wil mij graag doorontwikkelen als professional en manager. Innovatieve mensen uit de culturele sector ontmoeten en geïnspireerd raken door hun ideeën. Mijn doelstelling is om het model dat het resultaat van mijn project moet zijn ook te implementeren bij de Schouwburg. Daarnaast zijn wellicht andere innovatieve ideeën (deels) te realiseren bij ons. Kijk voor meer informatie over de Academie op www.debaak.nl/cultuursector
Auteur: Redactie MMNieuws
Referenties:  
468

Reactie verzenden

Share This