Selecteer een pagina

Amsterdam Dome

De opkomst van grootschalige multifunctionele indoor-accommodaties

Algemeen
De internationale markt voor evenementen en sport is volop in beweging. Er is sprake van een sterke internationalisering en professionalisering van de sector met als gevolg een sterk uitdijend aanbod van grootschalige multifunctionele sport- en evenementcomplexen wereldwijd. Recente voorbeelden in Europa hiervan zijn bijvoorbeeld Hamburg, Helsinki, Belfast, Boedapest, Oberhausen en Praag. Ook Nederland ruikt aan het concept. In Amsterdam worden op dit moment concrete plannen voor de realisatie van een internationaal topsport- en evenementencentrum nader uitgewerkt. ECORYS heeft in opdracht van het stadsdeel Amsterdam-Noord en het consortium Amsterdam Dome (JHC, BAM Utiliteitsbouw) de (economische) spin-off van dit initiatief in het stadsdeel Amsterdam-Noord inzichtelijk gemaakt.


Opkomst multipurpose arenas
De opkomst van de Amsterdam Dome past binnen de recente trend van de opkomst van multipurpose arenas in de Verenigde Staten en Europa. Staat Europa min of meer aan de vooravond van een verdere expansie, in de Verenigde Staten hebben de arenas al een enorme markt voor entertainment en sport opgebouwd. De arenas zijn geschikt voor een zeer brede range aan activiteiten, varirend van sport, entertainment, cultuur, tentoonstellingen tot zakelijke doeleinden. Tegelijkertijd bieden dergelijk arenas hoge kwaliteit in horeca en business services. Het bedrijfsleven gebruikt dergelijke faciliteiten om waarde toe te voegen aan personeel en relaties. Voor Europa schuilt de uitdaging om deze nieuwe vormen van grootschalig vertier in te bedden in de lokale stedelijke cultuur. Doordat in Europa de solide basis van topsportteams echter grotendeels ontbreekt, zullen hier de variatie in het evenementenprogramma, de inkomsten uit horeca n het zakelijk gebruik het uiteindelijke succes bepalen.

Capaciteit belangrijke voorwaarde
Daar waar in Europa momenteel zon 25 grootschalige accommodaties zijn gerealiseerd, heeft Nederland tot op heden nog niet de beschikking over een complex van vergelijkbare omvang en kwaliteit. Weliswaar programmeren accommodaties als de ArenA en het Gelredome ook allerlei evenementen, maar dit moet toch voornamelijk gezien worden als aanvulling op de hoofdactiviteit voetbal. Ook indoor-accommodaties als Ahoy en de Heineken Music Hall zijn qua opzet multifunctioneel, maar halen het qua capaciteit niet bij de multipurpose arenas zoals die her in der in Europa en daarbuiten worden gerealiseerd. Hierdoor wordt het onder meer lastig om bepaalde indoorsportevenementen zoals een EK of WK naar ons land te halen. Internationale sportbonden stellen hoge eisen aan de inrichting en minimale capaciteit van een sportaccommodatie. Is die capaciteit er niet, dan komt het land niet in aanmerking voor het organiseren van het evenement. Ook op het gebied van entertainment vinden we deze ontwikkeling terug. Internationaal aansprekende artiesten en hun management stellen eisen aan de (kwaliteit van de) beschikbare capaciteit en begeven zich overwegend alleen nog maar in een circuit van grootschalige accommodaties.

Dome in Nederland is vanzelfsprekendheid
Voldoende capaciteit is de komende jaren dan ook een van de sleutelfactoren tot succes. Bij afwezigheid ervan zal worden uitgeweken naar een andere locatie bijvoorbeeld in Duitsland of Belgi. Alhoewel op deze manier ook een deel van Nederlandse markt wordt bediend, lekken echter wel (onnodig) bestedingen weg naar de ons omringende landen. Vanuit die optiek is de ontwikkeling van accommodatie van het type Amsterdam Dome dus een pr. En alhoewel uiteraard in principe ook locaties elders in het land in aanmerking komen en er ook initiatieven op dit punt worden ontwikkeld, ligt een locatie in of nabij Amsterdam volgens nationale sportbonden daarbij het meest voor de hand. Dit blijkt onder meer uit een eerder door Marktplan Adviesgroep uitgevoerde haalbaarheidsstudie van de Amsterdam Dome.

Uitstraling Amsterdam Dome substantieel
De komst van het sport- en evenementencomplex belooft een forse economische impuls voor de hoofdstad. Alle sectoren, van bouw tot horeca, profiteren van de directe en indirecte gevolgen van deze hypermoderne accommodatie. Dit blijkt uit de onlangs door ECORYS uitgevoerde studie naar de economische impact van de Amsterdam Dome. De Dome heeft een structurele lokale economische spin-off van meer dan 500 full time banen wat een toename van twee procent op de totale werkgelegenheid in Noord betekent. De nieuw te bouwen evenementenhal trekt naar verwachting jaarlijks 1,2 miljoen bezoekers, samen goed voor zon 81 miljoen euro aan bestedingen aan entreegelden, overnachtingen, reiskosten en consumpties. Het sport- en evenementencomplex wordt met 15.000 zitplaatsen een multifunctionele, geavanceerde voorziening waarmee Nederland en de stad op het gebied van topsport en entertainment internationaal tot de Europese top gaan behoren.

Auteur: Michel Briene michel.briene@ecorys.com
468

Reactie verzenden

Share This