Selecteer een pagina

Artists on the Move, ook virtueel

Algemeen
Het internationale verkeer van cultuur staat of valt bij informatie-uitwisseling. Of het nu een tournee van een operagezelschap door Oost-Europa of een fotograaf die exposeert in Brazili betreft, het wiel (of tenminste een spaak ervan) is vaak al een keer uitgevonden. Nieuwelingen vinden daarom gelukkig steeds gemakkelijker de weg naar ervaringsdeskundigen. Het vertrekpunt is vaak de digitale snelweg. Via portals met onnoemelijk veel links, adresdatabases en discussieplatforms ontmoeten mensen elkaar. De SICA (Stichting Internationale Culturele Activiteiten) speelt hierop in met het lanceren van haar vernieuwde website. De diverse aspecten die komen kijken bij informatievergaring en uitwisseling via het internet kwamen aan de orde in een workshop over informatievoorziening tijdens de mobiliteitsconferentie Artists on the Move op 7 en 8 oktober jl.


Niet Sexy
De 180 internationale deelnemers verlieten de conferentie Artists on the Move vol met nieuwe ideen en praktische informatie over non sexy onderwerpen als sociale zekerheid, belastingen, fondsenwerving, visa en wekvergunningen. Cultuurmakers en regelgevers zochten samen naar oplossingen voor belemmeringen in het vrije verkeer van kunstmakers. In n van de workshops stond infomatievergaring en -uitwisseling over mobiliteit centraal.
Een opmerkelijk pleidooi kwam van de gespreksleider van deze workshop, Geoffrey Brown, directeur van de EUCLID (www.euclid.info/uk) en het Cultureel ContactPunt UK: Digital mobility should also be considered, especially for artists who cannot travel to another country. Katelijn Verstraete van IETM (Informal European Theatre Meetings) sprong hierop in en vertelde over haar webportaal www.on-the-move.org. Deze site is sinds 2002 in de lucht en biedt praktische informatie over internationale podiumkunstenprojecten. Er zijn meer dan 1200 relevante links op te vinden. Verstraete legde uit waarom de verbinding van techniek en cultuur zo belangrijk is. There are many obstacles for artists who want to move around. Obstacles like qualifications of artists, visa, and lack of language skills. There are possible aids to solve this. For instance providing information on funding. Most important however is to link technology to culture. Time and money should be invested in categorising things so that the information can be found and updated all the time.
Ook in het plenaire programmaonderdeel werd gesproken over de noodzaak tot het meer gestructureerd en toegankelijk maken van de informatievoorziening voor kunstenaars en culturele instellingen met internationale aspiraties.
Deze wens is zelfs als aanbeveling geformuleerd en aan staatssecretaris Medy van der Laan aangeboden als input voor de Raad van Ministers (EU) van cultuur, die op 15 en 16 november plaatsvindt.

Database
De manier waarop de SICA deze aanbeveling ter harte neemt, is onder meer het bieden van een wie is wie?, een agenda en virtueel archief op www.sicasica.nl. Meer dan 40% van de bezoekers van deze site maakt een stop op het onderdeel agenda Buitengaats. Deze database geeft een actueel overzicht (en archief) van voorstellingen, festivals, exposities, films etc die Nederlandse makers naar het buitenland brengen. Via Buitengaats kun je gemakkelijk zoeken op sector, land, datum of kunstdiscipline. Zo vindt een koor dat in Bulgarije een concert wil geven in twee klikken informatie over wie iets dergelijks al eerder heeft gedaan. Een e-mail is vervolgens snel getikt en het contact is gelegd.

Online invoeren
Hoe houd je zulke gegevens up to date? Meer dan 900 informanten vullen de agenda van culturele activiteiten in het buitenland. Zij kunnen hun informatie zelf online invoeren, when ever, where ever. 150 informanten maken inmiddels gebruik van deze mogelijkheid. Voor die instellingen die slechts af en toe over de Nederlandse grens stappen, volstaat het invullen van het webformulier.

Medium
De periodieke elektronische SICA nieuwsbrief is er voor cultureel attachs op de buitenlandse ambassades en consulaten. Met dit medium informeert de SICA hen niet alleen, zij kunnen via deze weg centrale oproepen aan collegas in den verre doen. In de toekomst zal de SICA www.sicasica.nl nog meer als ontmoetingsplek inrichten door een platform voor vragen en discussie in te richten.

Tot slot, een kleine relativering. Virtuele ontmoetingen zijn in het internationale culturele verkeer de gewoonste zaak van de wereld, maar uit de stroom telefoontjes en aanvragen voor persoonlijke adviesgesprekken bij onze SICA Helpdesk blijkt dat face to face contact onontbeerlijk blijft.

Auteur: Femke van Woerden-Tausk Sica, de wegwijzer voor de culturele sector in het internationale verkeer. post@sicasica.nl
468

Reactie verzenden

Share This