Selecteer een pagina

Audio-informatie via draadloos tourguide-systeem; Oren sturen ogen

Algemeen
Iedereen kent ze wel: gidsen in musea die luid pratend de hun toevertrouwde groepen toeristen of kunstliefhebbers door een museum of tentoonstellingshal loodsen. En niet iedereen is dankbaar voor die gratis informatie, laat staan voor de bruuske manier wanneer de toegesproken groep zich als n blok pal voor het (kunst)object in kwestie opstelt, waardoor het zicht van andere, minder groepsbeluste kijkers volledig wordt geblokkeerd. Of de informatie die een gids denkt over te brengen ook daadwerkelijk overkomt, is verder afhankelijk van zijn feiten- en talenkennis en didactische kwaliteiten. Veel musea zijn om dergelijke redenen al overgestapt op audiotours via (te huren) cassetterecorders of cd-spelers. Maar draadloze audiosystemen zijn in opkomst. Een van die systemen is het GuidePort-systeem. Dit nieuw ontwikkelde systeem kent enkele belangrijke voordelen boven traditionele tourguide-systemen: het is inhoudelijk snel aan te passen en is individueel programmeerbaar. Taal en niveau van informatie kunnen afzonderlijk worden ingesteld. Bovendien kan er gemakkelijk geschakeld worden tussen van tevoren opgenomen teksten en live informatie.


Het door Sennheiser ontwikkelde GuidePort-systeem werkt via n centrale computer en verschillende (draadloze) ontvangers. De bezoeker ontvangt een headset met een receiver, die programmeerbaar is op een niveau en taal naar keuze. In de tentoonstellingsruimte zijn op verschillende plekken zogenaamde cell transmittors genstalleerd, waarin informatie is opgeslagen met betrekking tot de verschillende tentoongestelde items. Antennes registreren in welke ruimte de bezoeker zich bevindt. Zodra hij in de buurt komt van een van de tentoongestelde items wordt de desbetreffende audio-informatie afgespeeld. De bezoeker kan zelf het volume regelen en bepalen of bepaalde informatie moet worden herhaald of gestopt. Het systeem is volledig automatisch: de bezoeker hoeft zelf bijna niets te doen.
GuidePort stelt musea in staat tentoonstellingen klantvriendelijk, want zeer persoonlijk, te presenteren. Uit onderzoek (zie oa. L. Ranshuysen, Een nieuw stadsmuseum voor Gent. Voorstellen vanuit het beoogd publiek. Gent, maart 2003) is gebleken dat vooral mensen die geen of weinig ervaring hebben met museumbezoek een rondleiding door een gids veel meer op prijs stellen dan een audiotour. Een rondleiding door een gids geeft meer mogelijkheden tot interactie met een bepaalde groep. Bovendien kan een gids veel beter inspelen op de behoeften en het referentiekader van degenen die worden rondgeleid. Die nadelen van een audiotour worden in het GuidePort-systeem ondervangen.
Daarbij komt dat voor het museum het beheer van het systeem, de apparatuur en vooral ook de content, eenvoudig is. Wijzigingen in de tentoonstelling, een andere tekst of een ander geluid, alles is snel, eenvoudig en in eigen beheer te regelen. Er is geen cd, disc of kaart toegepast; de opslag is volledig autonoom en nagenoeg onbeperkt. Programmas voor een bepaalde doelgroep, zoals scholieren, zijn eenvoudig en snel in te zetten. Bovendien kan het systeem ongeveer 30 talen en/of niveaus aan.

Het GuidePort systeem is met name ontwikkeld voor musea, themaparken en tentoonstellingen. Veel musea kiezen er tegenwoordig bewust voor om hun collectie actiever te presenteren. Zonder lange tekstborden, met gebruik van multimedia, geluid en gesproken woord, en met name persoonlijk, zonder andere bezoekers lastig te vallen. Het GuidePort-systeem kan daarin een belangrijke rol spelen. Anders dan bij die traditionele audiotour waarbij op verzoek wat extras gebeurde, werkt GuidePort volledig automatisch: vrijwel alle informatie, ook de multimediale, wordt weergegeven door het systeem zonder dat de bezoeker erom vraagt. Het systeem vervangt dus niet alleen de tekstbordjes, maar vormt een wezenlijk onderdeel van de presentatie. Oren sturen ogen: de gehoormatig aangeboden informatie vertelt de bezoeker precies wat hij of zij ziet, of zou moeten zien. Daarnaast schakelt GuidePort automatisch om naar real time weergave, naar achtergrond of sfeergeluid.
Ook marketingtechnisch biedt GuidePort enkele voordelen. Het systeem geeft bijvoorbeeld informatie terug aan het museum over de door de bezoeker gevolgde wandeling en bezochte objecten.
GuidePort zou ook buiten het museale gebied voor interessante ontwikkelingen kunnen zorgen, zoalso de evenementen met verschillende soorten muziek naar eigen keuze, of de culturele manifestatie waar verhalen worden verteld, in de taal naar keuze. Ook voor stadswandelingen of rondritten, boswandelingen en excursies in de natuur zou GuidePort kunnen worden ingezet.

Auteur: Pieter de Nijs
468

Reactie verzenden

Share This