Selecteer een pagina

Boek: 30 Jaar popfestivals in Nederland, van Lochem tot Lowlands

Van Lochem tot Lowlands

Algemeen

Samson, sinds 1978 sponsor van diverse popfestivals, heeft een boek uitgegeven met een overzicht van 30 jaar openluchtpopfestivals in Nederland, vanaf 1970 tot 2000. Een boek voor liefhebbers van festivals en vooral voor hen die de laatste 30 jaar festivals hebben bezocht en herinneringen willen ophalen. Hoewel het in de eerste plaats een kijkboek is met sfeervolle fotos van optredende artiesten, publiek en festivalterreinen, is het toch ook inhoudelijk interessant. Het boek geeft een historisch beeld van de ontwikkeling van popfestivals door de jaren heen, aangevuld met leuke anekdotes en persoonlijke reacties.
In de jaren zeventig was commercie nog een vies woord. De sfeer op festivals was gemoedelijk. Bier werd verkocht in flesjes en de organisatie was in handen van vrijwilligers. In de jaren tachtig kreeg ieder gehucht zijn eigen festival. Uit die tijd stammen namen als Dijkpop, Flowerpop, Vlietpop en Parkpop, dat zou uitgroeien tot een van de grootste gratis toegankelijke festivals. In de jaren negentig groeien festivals uit tot grootschalige commercile evenementen met een brede programmering, wat in 2000 uitmondt in een totaalconcept met films, cabaret, massages, 24-uurs supermarkten en een suchibar. Bezoekers komen niet speciaal voor de bands maar voor de festivalbeleving. Tegelijkertijd is er ook een tegengestelde beweging met kleinschalige festivals voor specifieke doelgroepen, zoals Drum Rhythm of het Kwakoe festival. Naar verwachting zal deze trend doorzetten.
Wellicht is dit boek ook een afsluiting van een periode voor Samson. Als de Eerste Kamer in het najaar akkoord gaat met het door de Tweede Kamer aangenomen voorstel, is het met ingang van 31 juli 2002 voor tabaksproducenten niet meer mogelijk om evenementen te sponsoren.

Auteur: PS
Referenties: 30 Jaar popfestivals in Nederland, van Lochem tot Lowlands. Koninklijke Theodorus Niemeyer B.V. maart 2001(te bestellen voor f 24,95 bij Samson (Koninklijke Theodorus Niemeyer), telefoonnummer 050 366 42 57.
468

Reactie verzenden

Share This