Selecteer een pagina

Boek: Culturele mobiliteit

Culturele mobiliteit

Algemeen

Culturele mobiliteit is de derde publicatie uit de reeks Zaal de Unie lezingen, genoemd naar de locatie waar de afdeling debat van de Rotterdamse Kunststichting lezingen en debatten organiseert. Deze derde bundel bevat teksten die in najaar 1998 en 1999 zijn voorgedragen. Het gaat om een zestal zeer uiteenlopende lezingen, waarin culturele mobiliteit, steeds vanuit een andere invalshoek, centraal staat.
De spanning tussen het ideaal van globalisering, van universalisme enerzijds en de herwaardering van het lokale, van particularisme anderzijds vormde het uitgangspunt.
In de eerste lezing word Culturele Hoofdstad Rotterdam als voorbeeld gesteld voor culturele mobiliteit. Culturele mobiliteit draait om de kennismaking met andere culturele gemeenschappen of groepen en andere maatschappelijke klassen en het kunnen ontwikkelen van een autonome houding ten opzichte daarvan. Voorwaarde hiervoor is een culturele confrontatie op plaatsen van uitwisseling, plaatsen die niet aan een bepaalde groep kunnen worden toegerekend.
De tweede lezing analyseert tijdservaring en traagheid aan de hand van een roman van Charlotte Bront (midden 19e eeuw). De derde lezing heeft aanraking door kunst tot onderwerp: kunst ontwikkelt raakbaarheid voor verschil en daarmee een vermogen tot culturele mobiliteit. De volgende lezing gaat daar verder op in: het gebruik van vluchtige media en aandacht voor het alledaagse in de hedendaagse kunst wordt genterpreteerd als verlangen om de wereld te raken en geraakt te worden. In de volgende lezing, Vele steden, andere steden, is de nadruk gelegd op de vele verhalen die een stad als Rotterdam heeft. Belangrijk is het erkennen van de heterogeniteit en gelaagdheid van die verhalen.
Deze bundel biedt een zeer uiteenlopende lezingenreeks, met veel nieuwe inzichten en invalshoeken.

Auteur: CB
Referenties: Culturele mobiliteit, Zaal de Unie lezingen, RKS, 2000unie@rks.nl
468

Reactie verzenden

Share This