Selecteer een pagina

Boek: De Baas Spelen

De baas spelen

Algemeen

Naast alle workshops, cursussen en personal coaches bedoeld voor managers is er nu een wel heel originele optie. De Baas Spelen is een kwartetspel, bedoeld voor leidinggevenden op alle niveaus. Of u nu de baas speelt of bent, het gaat erom dat u op overtuigende wijze uw medewerkers aanstuurt en begeleidt. De kaartjes van De Baas Spelen bevatten daarvoor een groot aantal aanwijzingen. De begeleidende tekst beveelt de aanwijzingen aan als houvast. De kwartetten hebben als onderwerp Vergaderen, Gouden Regels, Instructies geven, Stijlen van Leidinggeven en Structureel Problemen oplossen. Het kwartet Vergaderen bijvoorbeeld bestaat uit de kaarten Voorbereiding, Besluitvorming en interventieniveaus, Agenda en Besluitvormingsprocedures. Iedere kaart bevat een zeer summiere, maar pregnante beschrijving van tips en checks. Besluitvorming en interventieniveaus geeft zo de fasen in het besluitvormingsproces: Beeldvorming: informatievragen en geven; nog geen discussie, Oordeelsvorming: meningen vragen en geven, verschillen en overeenkomsten vergelijken, en Besluitvorming: beslissen. Bepaal wie beslist en hoe.
Winnaar van een kwartetspel is gewoonlijk degene die de meeste kartetten heeft verzameld. De redactie suggereert echter dat alle spelers winnaar kunnen worden door na afloop de kwartetten te bekijken en te bespreken: U kunt op verschillende themas ervaringen uitwisselen en uw eigen valkuilen in bepaalde situaties opsporen. Aan de hand van de kaarten kunt u dan een vertaling maken voor uw praktijksituaties. De spelers kunnen elkaar daarbij ondersteunen.
De Gouden regels voor de kaart Leidinggeven zijn bijvoorbeeld: stuur uw medewerkers aan in de stijl die bij hen past; neem de tijd om na te denken over de toekomst; leid medewerkers op, zodat zij zelfstandig kunnen werken en problemen kunnen oplossen; en zorg voor uw eigen fitheid, want fitheid is een basis voor goede besluiten.
De Baas Spelen is vooral een leuk cadeau voor de feestdagen.

Auteur: MH
Referenties: Marieta Koopmans en Karin Swanenberg, De Baas Spelen. Uitgeverij Thema, Schouten en Nelissen, ISBN 90 5871 2516
468

Reactie verzenden

Share This