Selecteer een pagina

Boek: De HeartHunter, gids voor waardengedreven leiderschap

Gids voor leiderschap met het hart

Algemeen

Van managers en werknemers wordt een totale inzet gevraagd: van hoofd, hart en handen. Waardengedreven leiderschap is van doorslaggevende betekenis voor het duurzaam realiseren van betrokkenheid in organisaties. Een waardengedreven leider is zich bewust van zijn persoonlijke missie, waarden en overtuigingen, en weet deze op een lijn te krijgen met de missie van zijn organisatie Hij werkt niet vanuit eigen belang, verdeel-en-heers en controle, maar vanuit dienstbaarheid, verantwoordelijkheid en partnerschap. Waardengedreven leiders onderscheiden zich doordat ze zich zowel persoonlijk als spiritueel ontwikkelen. Spiritualiteit is echter een beladen woord, dat niet overal op begrip kan rekenen. Tenzij je spiritualiteit verstaat zoals de auteur bedoelt. Dan staat het niet ver af van gezond verstand. Het kan recht doen aan de behoefte aan een zinvol bestaan en aan het verrichten van zinvol werk.
Bij het ontwikkelen van de eigen waarden biedt De Hearthunter: Gids voor waardengedreven leiderschap zinvolle uitgangspunten. Uiteraard geldt ook voor De Hearthunter dat het snappen van de principes iets heel anders is dan het kunnen toepassen in de praktijk. Vandaar de vele oefeningen in het boek.
Ook om bij sollicitatieprocedures een kandidaat te kiezen met hart voor de zaak, biedt deze publicatie handige richtlijnen. Immers, een waardengedreven leider in je eigen omgeving herken je aan:
hoogwaardige inschattingsvermogen van mogelijkheden die ontwikkelingen in de omgeving van de organisatie bieden;
duidelijkheid over de realiseren doelen (zelfs als die diffuus zijn)
steun aan collegas die deze doelen helpen realiseren
gedrag dat in overeenstemming is met de door hem gecommuniceerde overtuigingen en waarden
bereidheid verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen aandeel in een situatie wanneer de dingen anders lopen dan verwacht.

Auteur: MH
Referenties: De HeartHunter, gids voor waardengedreven leiderschap, Egbert L. Kinds, Scriptum Management, Schiedam 2000
468

Reactie verzenden

Share This