Selecteer een pagina

Boek: De vrijetijdsindustrie in stad en land. Een studie naar de markt van belevenissen, WRR Voorstudies en achtergronden V 109

De vrijetijdsindustrie

Algemeen

De vrijetijdsindustrie rukt op. Hierop spelen niet alleen organisaties binnen de vrijetijdssector in, ook daarbuiten is sprake van een toenemende belangstelling voor de vrijetijdsindustrie. Het economisch belang en de ruimteclaims van de vrijetijdsindustrie kunnen niet meer worden onderschat. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft daarom het departement Vrijetijdwetenschappen gevraagd haar inzicht te verschaffen in de ruimtelijke betekenis van de vrijetijdsindustrie. Doel was de ruimtelijke ontwikkelingen aan de vraag- en aanbodkant van de vrijetijd in een samenhangend verband uiteen te zetten. In deze studie wordt de vrije tijd en de vrijetijdsindustrie geconceptionaliseerd. De vraag- en de aanbodkant van de vrije tijd komt uitvoerig aan bod. De studie beschrijft de ruimtelijke dimensie van de opkomst van de vrijetijdsindustrie en schetst enkele ontwikkelingslijnen, waarbij rekening is gehouden met het huidige beleid.

Hoewel het hier gaat om een gedegen studie heeft de tekst, zoals de auteur het zelf omschrijft, een verkennend karakter. Een interessant hoofdstuk is de opkomst en de ontwikkeling van de vrijetijdsindustrie. De oude sectoren gelden niet meer. Er is sprake van integratie, vervlechting en clustering van de verschillende vrijetijdsvoorzieningen en van een opkomst van nieuwe vormen. De consequenties die dit heeft voor het beleid en de toekomst worden uitvoerig beschreven in het laatste hoofdstuk.

De vrijetijdsindustrie in stad en land is een uitgebreide, veelomvattende studie met veel inzichten. De negen paginas tellende literatuurlijst geeft de mogelijkheid om nog dieper in te gaan op dit onderwerp. Het is alleen jammer dat de tekst het helemaal zonder beeldmateriaal moet stellen.

Auteur: CB

468

Reactie verzenden

Share This