Selecteer een pagina

Boek: [e-mail uit newyork], observaties van een internetjournalist in Amerika

Internettaxi in New York

Algemeen

De internettaxi: een doodgewone, geel gespoten Ford Crown Victoria met een webcamera op het dashboard. Elke twee minuten verzendt de bestuurder via een GSM-modem een fotootje naar zijn website (www.ny-taxi.com). Veel mensen hebben het geld niet om naar New York te komen. Dus ik dacht: waarom breng ik New York niet naar hen, verklaart de bestuurder de gedachte achter zijn website. En aan live beelden van de straten van New York bestaat kennelijk behoefte. In de eerste week van zijn bestaan kreeg de site meer dan een miljoen hits te verwerken.
Dit verhaal vormt een van de hoogtepunten van [e-mail uit newyork], de observaties van een Nederlandse internetjournalist over de internetcultuur in de Big Apple. Jeroen van Bergeijk behandelt onderwerpen van kunst op het web tot innovaties van de online seksindustrie op verrassende wijze. Hij toont aan dat internet in de Verenigde Staten heeft gezorgd voor een opleving van de oude Amerikaanse droom, maar dat slechts weinigen het fortuin daadwerkelijk vinden. Waar in de VS de voorbeelden een uitvergroting van de werkelijkheid lijken, geven ze in een Europese context meer een vage aanduiding waar het met de nieuwe media heen kan gaan. Ter lering ende vermaak
De internetindustrie wordt vaak vergeleken met de situatie in het 19e eeuwse Wilde Westen. De auteur doet bij presentaties over de nadelen van de nieuwe mediaontwikkelingen ongegeneerd uit de doeken hoe schofterig, leugenachtig en absurd het eraan toegaat. Maar hij wisselt dergelijke cynische geluiden af met juichende verhalen over bijvoorbeeld de cityguide van de New York Times.
De voorbeelden die Van Bergeijk geeft tonen vooral aan dat het creren van een gemeenschapsgevoel onder gebruikers / websurfers een conditio sine qua non is voor succes. Tot slot nog een favoriete site van de auteur: uitgaanstips voor hippe New Yorkers (dus ook voor hippe weekendgangers) zijn te vinden op www.papermag.com.

Auteur: MH
Referenties: [e-mail uit newyork], observaties van een internetjournalist in Amerika, Jeroen van Bergeijk, Van Holkema & Warendorf/ Unieboek bv, Houten 2000
468

Reactie verzenden

Share This