Selecteer een pagina

Boek: Herbestemming industrieel erfgoed in Nederland

Herbestemming industrieel erfgoed in Nederland

Algemeen

Op het congres Herbestemming van monumentale gebouwen is de tweede druk van Herbestemming industrieel erfgoed in Nederland aangeboden aan de deelnemers. Op het congres kwam duidelijk naar voren dat men grote behoefte heeft aan praktijkvoorbeelden. Volgens de auteur is dit boek bestemd om iedere denkbare partner bij besluitvormingsprocessen over de toekomst van industrile projecten te stimuleren om de optie van herbestemming zorgvuldig na te gaan: eigenaren en gebruikers, projectontwikkelaars, beleggers, monumentenzorgers. Sleutel daartoe is de theoretische onderbouwing in de vorm van het Onderzoeksmodel Herbestemming Gebouwen, ontwikkeld en op basis van praktijkonderzoek geoperationaliseerd onder leiding van Ed. Schulte.
Nog altijd bestaan er bezwaren tegen herbestemming. Zo concludeert men te snel dat het financieel niet haalbaar is. Ook gaat men niet altijd zorgvuldig om met de specifieke karakteristieken van een bestaand gebouw en men is vaak te ongeduldig. Naast creativiteit zijn doorzetting en volharding nodig om herbestemming mogelijk te maken.

Het grootste deel van het boek is gewijd aan de beschrijving en analyse van 35 gerealiseerde herbestemmingsprojecten. Daarnaast zijn hoofdstukken gewijd aan mislukte projecten. Naast gebouwen en complexen die een definitieve herbestemming hebben gekregen, komen ook gebouwen aan de orde die tijdelijk een nieuwe bestemming krijgen.

Het boek leest gemakkelijk en is helder opgezet, en goed gellustreerd met kaarten, tekeningen en fotos. Het moeilijke proces van herbestemming wordt per casus uitgebreid besproken en de verbouwing wordt vaak gedetailleerd beschreven, compleet met fotos voor en na. Jammer dat er weinig tot geen fotos van de nieuwe functies zijn toegevoegd.

Auteur: Caro Bonink
Referenties: Herbestemming industrieel erfgoed in Nederland Peter Nijhof, Ed. Schulte, Walburg Pers, 2000, ISBN 90.6011.902.9
468

Reactie verzenden

Share This