Selecteer een pagina

Boek: Het Schrijven van Beleidsadviezen

Een beleidsadvies schrijven

Algemeen

Een goed beargumenteerd beleidsadvies biedt een beleidsmaker een gedegen basis om te komen tot een weloverwogen besluit. Het op papier zetten van zon advies is een stevige klus. Om die klus te klaren geeft Het Schrijven van Beleidsadviezen een aantal handvatten. Beleidsadviezen zijn er in allerlei maten: van een A4-tje tot rapporten van tientallen paginas. Toch zijn een heldere schrijfopdracht, een gedegen probleemanalyse en een logisch opgebouwd betoog zelfs voor het schrijven van een simpel intern memo van belang.
Een professioneel werkende organisatie ontwikkelt voortdurend beleid om allerlei problemen op te lossen, te verminderen of te voorkomen. Teksten spelen daarbij een belangrijke rol. Dat begint al op het moment dat er een probleem wordt geconstateerd of dreigt te ontstaan. Dan worden deskundigen ingeschakeld om te onderzoeken wat het probleem is, wat de gevolgen en de oorzaken ervan zijn. Vervolgens wordt hun in de meeste gevallen gevraagd een voorstel te doen en dat op papier te zetten: het beleidsvoorstel of beleidsadvies.
Een schrijver die volgens het in deze publicatie gepresenteerde stappenplan werkt, voorkomt dat hij te veel zaken tegelijkertijd doet, waardoor hij het overzicht verliest. Eerst denken, dan doen. Allereerst dient er bijvoorbeeld een heldere schrijfopdracht geformuleerd te worden. De opdrachtgever voor het beleidsadvies moet in staat zijn om strategische richtlijnen te geven (aanwijzingen over belangen, meningen en gevoelens van lezers), inhoudelijke richtlijnen (wat is het probleem of op welke vraag dient een antwoord te komen, welk doel moet worden bereikt), vormtechnische richtlijnen en procedurele richtlijnen (overleg, lengte van tekst etc).
De auteur van dit boek voorziet de lezer van een hele serie bruikbare tips, inclusief een checklist waaraan een beleidsadvies dat wordt gepubliceerd via het beeldscherm moet voldoen.

Auteur: MH
Referenties: Riny Jans, Het Schrijven van Beleidsadviezen. Uitgeverij H. Nelissen, Soest, ISBN 90244 14687
468

Reactie verzenden

Share This