Selecteer een pagina

Boek: ICT in de Beklaagdenbank

ICT in de Beklaagdenbank

Algemeen

Medio 1999 vond in Amsterdam een congres plaats waar voor- en tegenstanders van informatietechnologie (ICT) de degens met elkaar kruisten. Eind vorig jaar verscheen ICT in de Beklaagdenbank; een toneelstuk in 5 bedrijven, een schriftelijk verslag van de bijeenkomst in 1999. Het congres/verslag kreeg een treffende bijnaam: Der Process, want klagen we de technologie aan, haar toepassing of de mensen achter die technologie?
De aanklacht luidde dat ICT mensen ongelukkig maakt en dat we systematisch misleid worden over de mogelijkheden ervan. ICT bestaat en is niet meer af te wijzen, maar moet ze niet meer afhankelijk gemaakt worden van onze doelen en een meer faciliterende rol gaan vervullen? Of geeft zij voortaan de mogelijkheden en onmogelijkheden aan waarop wij reageren?
De bewerking van het congres tot een toneelstuk is een opzettelijke dramatisering om een bijdrage te leveren aan de reflectie over dit nog steeds controversile onderwerp. Hier verklappen we het vonnis uiteraard niet. Zou u tot dezelfde conclusie komen als de rechter? Lees de soms meeslepende betogen en vorm uw eigen oordeel. Enige pakkende citaten: ICT maakt zeer waarschijnlijk ongelukkig, vooral omdat het leidt tot hard werken. Iedereen is ervan overtuigd dat ICT het werk intensiveert en daar ligt de kern van het ongeluk: ICT ontkent het fundamentele recht van mensen op luiheid en rust. En: Het is niet zozeer de technologie zelf, maar de toepassing die mogelijke verwarring sticht. Het geeft geen pas om te zeggen dat ICT als zodanig een slechte of een goede invloed heeft. ICT op zich is een neutraal gereedschap. De toepassing daarvan is niet neutraal. En die toepassing is afhankelijk van onze kwaliteit.

Auteur: MH
Referenties: Ren ten Bos en Ruud Kaulingfreks (red.), ICT in de beklaagdenbank. Thema, 2000, ISBN 90 5871 121 8
468

Reactie verzenden

Share This