Selecteer een pagina

Boek: Jaarboek Cultuur 1998/99

Cultuur in cijfers

Algemeen

Besluiten om een vergunning af te geven voor een nieuw bioscoopcomplex, of om een museum te verbouwen en te vernieuwen, zijn gebaseerd op een bepaalde toekomstverwachting. Veranderingen in publieksparticipatie of nieuwe trends in het culturele aanbod tekenen zich natuurlijk al vaak af bij de eigen instelling, of worden in de vakpers en op congressen gesignaleerd. Het is echter van het grootste belang vooral wanneer het gaat om grote investeringen om deze nieuwe ontwikkelingen cijfermatig zo nauwkeurig mogelijk te onderbouwen. Voor iedereen in de culturele sector is daarom het statistisch materiaal van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat inzicht geeft in diverse aspecten van cultuur onontbeerlijk.

Onlangs verscheen het Jaarboek Cultuur 1998/99 van het CBS. Het is alweer de zevende editie van dit jaarboek. Het CBS hanteert een brede definitie van het begrip cultuur. Niet alleen vallen diverse vormen van scheppende en uitvoerende kunst (zoals podiumkunsten en film) hieronder, maar ook kunstzinnige vorming voor amateurs, media, verspreiding van kunstuitingen en zaken van cultuurhistorisch belang (o.a. archieven en monumenten). Bij het samenstellen van het jaarboek is gebruik gemaakt van eigen materiaal van het CBS, maar ook van dat van derden, zoals de UNESCO, SCP en Stichting Speurwerk Betreffende het Boek.

Het statistisch materiaal wordt weergegeven in tabellen en figuren. Enkele belangrijkste uitkomsten worden gepresenteerd in een tabel met kerncijfers. Bij elke tabel wordt de bron vermeld, zo mogelijk de frequentie van het onderzoek, de belangrijkste publicatie en waar men telefonisch verdere inlichtingen over de gepresenteerde cijfers kan verkrijgen. Het jaarboek bevat een trefwoordenregister, een lijst van externe bronnen en relevante organisaties, en een lijst van publicaties.

Auteur: PJG
Referenties: Jaarboek Cultuur 1998/99, CBS, ISBN 90 35727 07 X Abonnees op MMNieuws kunnen het jaarboek met korting aanschaffen (van f 53,50 voor f 47,50, inclusief btw, exclusief verzendkosten), t 020 623 5001, f 020 638 2196
468

Reactie verzenden

Share This