Selecteer een pagina

Boek: Kunst op Termijn

Toekomstscenario’s en strategie voor de kunsten

Algemeen

De kunsten staan onder druk. Niet alleen scherpt de Raad voor Cultuur e.q. het ministerie van OCenW de richtlijnen voor subsidies steeds verder aan, ook de markt vraagt een steeds gevarieerder en breder aanbod.
Vraag en aanbod dreigen steeds verder uit elkaar te groeien. Ondertussen zoeken kunstenaars en kunstinstellingen naar nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden, dit laatste mede onder druk van, en naar aanleiding van de immense groei van de vermaakindustrie.
Toch neemt het lange-termijn/strategisch denken in de kunstensector geen grote plaats Boekmanstudies en het Sociaal en Cultureel Planbureau hebben in deze leemte proberen te voorzien met Kunst op Termijn, Toekomstscenarios voor Cultuurbeleid. Prof. dr Henny Langeveld schetst de mogelijkheden voor langetermijnbeleid aan de hand van twee toekomstscenarios. Zij onderscheidt daarbij twee culturele stromingen. De eerste is die van de vrije markt en de ondernemende samenleving, die voortborduurt op patronen en trends die zich reeds in de huidige samenleving aandienen. De behoefte aan vermaak heeft standgehouden en zich zelfs verder uitgebreid tot allerlei vormen van leren en vermaak. In dit scenario is het kunstaanbod groot en vertoont nog meer verscheidenheid dan nu. De kunsten die gebruik maken van de nieuwe media hebben zich namelijk aanzienlijk uitgebreid. Het publiek is echter niet evenredig met het aanbod gegroeid. De tweede culturele stroming duidt ze aan als de ingetogen samenleving. Het gaat hierbij om een uitvergroting van zogenaamde onderstromen in een wereldbeschouwelijke pluriforme samenleving. De rol van cultuureducatie is van groot belang, onder d regie van een centrale overheid.
Aan het slot van Kunst op Termijn geeft Langeveld een aanzet tot een beleidsdiscussie. In een zestal probleemstellingen vraagt zij zich onder meer af of kunst als publieke voorziening in de ingetogen samenleving, in de toekomst een rele optie is.

Auteur: MH
Referenties: H.M. Langeveld, Kunst op Termijn. Boekmanstudies/ Sociaal en Cultureel Planbureau, 09-08-2000 voor meer informatie: secretariaat@boekman.nl
468

Reactie verzenden

Share This