Selecteer een pagina

Boek: Nederlands Theaterjaarboek 2000-2001

Algemeen

Het Nederlands Theaterjaarboek 2000-2001 geeft een compleet seizoensoverzicht van het podiumkunstenaanbod op de terreinen dans, mime en bewegingstheater, toneel, muziektheater, poppen- en objectentheater, beeldend theater en jeugdtheater. En dit is meteen ook de waarde van dit naslagwerk. Het kijkt terug op het afgelopen seizoen en bevat veel en gedetailleerde gegevens. Zo geeft het een vrij uitvoerige inleiding over een halve eeuw theatergeschiedenis, beschreven door Kester Freriks aan de hand van alle tot nog toe verschenen theaterjaarboeken. Freriks vraagt zich terecht af of theater vluchtig is, zoals in ieder voorwoord bij de theaterjaarboeken te lezen valt. Of kunnen de fotos en de teksten toch nog een beeld geven van de voorbije geschiedenis?
Dramaturg Carel Alphenaar schreef het inleidend essay over de voorstellingen die hij het afgelopen seizoen gezien heeft. Verder bevat deze publicatie van het Theater Instituut Nederland titels van voorstellingen, namen van uitvoerenden, tournees van gezelschappen, festivals en prijswinnaars, een theaterkroniek, een full-colour katern van de genomineerde theateraffiches voor de Riem + Honig Theaterafficheprijs 2000 en ruim honderd fotos van theatervoorstellingen.
Het Nederlands Theaterjaarboek bevat ook een adressenregister met onder andere namen van theaters, producenten en gezelschappen. Dat register valt enigszins uit de toon. Een terugblik kan immers nooit een actueel beeld geven van NAW en andere gegevens. E-mail adressen en websites veranderen soms per maand en sommige gezelschappen werken slechts samen om n productie te doen. De samenstellers kunnen hier beter verwijzen naar andere datagidsen als de Wie is Wie en de Podiumkunst Agenda|Almanak die hetzelfde gebied in kaart brengen, maar dan uitgebreider. Dan kan het budget voor de omvangrijke klus van het updaten van de desbetreffende bestanden beter worden besteed. Ook bovengenoemde datagidsen werken immers samen bij het verzamelen en updaten van gegevens.

Auteur: Menno Heling
Referenties: Roel Bogaards e.a., Nederlands Theaterjaarboek 2000-2001. Theater Instituut Nederland, ISBN 90 58601 331
468

Reactie verzenden

Share This