Selecteer een pagina

Boek: Op strategie-safari. Een rondleiding door de wildernis van strategisch management

Verplichte literatuur voor iedere creatieve manager

Algemeen

Dit boek is opgedragen aan hen die meer genteresseerd zijn in open terreinen dan in gesloten kooien. Het is geschreven voor managers en adviseurs, maar ook voor studenten en docenten. Over het algemeen beschouwt men strategievorming als de belangrijkste taak van een manager. We worden echter overstelpt met de meest verschillende methoden en snelle oplossingen. De auteurs van dit boek hebben zich tot doel gesteld het terrein van strategisch management op toegankelijke manier te beschrijven. Ze stellen dat dit terrein moet worden opengelegd en juist niet worden afgesloten. De verschillende benaderingen moeten niet van elkaar worden gesoleerd, maar nader tot elkaar komen. Tien verschillende hoofdstukken behandelen evenveel denkrichtingen of scholen van het beest strategievorming. Die scholen zijn: ontwerp, planning, positionering, ondernemerschap, kennisverwervingsschool, leren, politiek, de cultuur, omgeving en configuratie. De eerste drie scholen zijn voorschrijvend van karakter: hoe zou het moeten zijn? De zes volgende scholen beschrijven een specifiek aspect van het proces van strategievorming. De laatste school combineert alle vorige benaderingen: configuratie. De lezer leert door deze scholen het beestje strategievorming kortom beetje bij beetje kennen.

Het boek begint met het gedicht over leren ontdekken van de olifant. Deze olifant speelt door het boek heen een belangrijke rol. Ook komen we andere beesten tegen, die ieder symbool staan voor een van de scholen. Het is een mooi, dik en prettig leesbaar boek met verhelderende illustraties, cartoons en gedichten dat als motto draagt: Iedere persoon die aan een kant van de olifant staat, kan zijn eigen beperkte analytische beoordeling maken van de situatie die hij voor zich ziet…. Als we geen algehele kijk ontwikkelen, dan blijven we vastzitten in onze afzonderlijke onderzoeken.

Auteur: CB
Referenties: Op strategie-safari. Een rondleiding door de wildernis van strategisch management, Henry Mintzberg, Bruce Ahlstrand, Joseph Lampel
468

Reactie verzenden

Share This