Selecteer een pagina

Boek: Op strooptocht

Geheimen voor kinderen

Algemeen

Speciaal voor kinderen verscheen onlangs een boek met tientallen verhalen over de Goudse cultuur en geschiedenis. Op Strooptocht is een gellustreerde stadsgids waarin kinderen via een wandelroute langs geheime, griezelige en historisch belangrijke plekken worden geleid. Deze publicatie maakt deel uit van een serie cultuurhistorische stadsgidsen gericht op kinderen. Eerder verschenen gidsen over de Hollandse steden Delft, Dordrecht, Haarlem, Schiedam en Leiden.
Het boek, voor kinderen van 8 jaar en ouder, bevat veel aansprekende tekeningen en spannende verhalen. Over schaatsen en een pijp op je pet en over een bijzondere vogelverschrikker in Suriname. Ook kunnen kinderen lezen waarom rijke mensen stonken en hoe de Gouwenaars handel dreven, naar school gingen en zieken verzorgden. En iedereen kent wel het Goudse stadhuis, maar niet iedereen weet dat op die prachtige gezellige markt ooit de oorspronkelijke vuilstort van de stad Gouda was gevestigd. Het schavot wordt besproken: Hier werden de misdadigers opgehangen, gebrandmerkt of hun oren afgesneden. Die straffen van vroeger waren niet mis! Verder bevat deze gids allerlei interessante wetenswaardigheden, zoals: de kerk Sint Jan in Gouda is al heel oud en drie keer door brand verwoest, en is de langste kerk van Nederland (123 meter, groter dan een voetbalveld).
De kinderen kunnen het boek eerst thuis of op school lezen, maar ze kunnen er, met behulp van een plattegrond, ook meteen mee op stap. In Eet mijn Arm maar op! kunnen ze in Leiden hun ontdekkingstocht voortzetten en te weten komen hoe de Leienaars bijna de arm van de burgemeester opaten, welke straf Goeie Mie kreeg en waar de hutspot vandaan komt.

Auteur: MH
Referenties: Vivian den Hollander, Op strooptocht. Uitgeverij De Inktvis, Dordrecht ISBN 90756 89160
468

Reactie verzenden

Share This