Selecteer een pagina

Boek: Performing Arts Yearbook for Europe

Overzicht Podiumkunsten Europa

Algemeen

Cultuur leeft en vaart wel bij de juiste omgevingsfactoren. Of levert juist bijzondere uitingen in uiterst moeilijke omstandigheden. Los van de kwaliteit van het kunstzinnige aspect, ontwikkelt de culturele sector zich de laatste tijd vooral volgens de lijnen van (formele en informele) netwerken. De uitwisseling van informatie, het delen van ervaringen en experimenteren met nieuwe technieken, kunnen alleen in een verenigd Europa bijdragen aan de promotie en bescherming van mensenrechten, democratiseringsprocessen etcetera. Aldus Raymond Weber, directeur Onderwijs, Cultuur en Sport van de Raad voor Europa, in zijn voorwoord voor PAYE: Perfoming Arts Yearbook for Europe.
Voor iedereen die verder kijkt dan de eigen landsgrenzen is PAYE eenonmisbaar instrument. Het bevat voor een groot deel ook de pan-Europese en nationale organisaties die in het Handbook of Cultural Affairs in Europe (besproken in MMN 2: 3) aan bod komen. Verder geeft dit Europees overzicht in meer dan 800 paginas een overzicht van gezelschappen in opera, muziektheater, dans, orkesten en ensembles, koren, toneel, festivals, impresariaten en agenten, maar ook van relevante radio en televisieprogrammas. Om het overzicht van de podiumkunsten te completeren, bevat de PAYE ook een lijst van kunstmanagementopleidingen, toeleveranciers en belangrijke conferenties. Een handige index sluit een omvangrijk boekwerk af.
Bij het samenstellen en distribueren van een dergelijk overzicht zijn zowel volledigheid van de belangrijkste organisaties en instellingen in het desbetreffende veld als de actualilteit van de gegevens van belang. Een snelle vergelijking met onze eigen Podiumkunst Agenda|Almanak leert echter dat per categorie/rubriek ongeveer 10% staat vermeld. Daarom blijft het onduidelijk waarom er geen handige website met de inhoud van PAYE beschikbaar is.

Auteur: MH
Referenties: PAYE, Performing Arts Yearbook for Europe, Arts Publishing International, London 2001, ISBN 1 873463 27 8
468

Reactie verzenden

Share This