Selecteer een pagina

Boek: Planning Cultural Tourism in Europe

Samenwerken: daar gaat het om

Algemeen

De laatste jaren is er veel onderzoek verricht onder cultuurtoeristen. Dit boek zet echter de theorie en een aantal casestudies van
verschillende vormen van cultuurtoerisme uiteen. Het boek is ontstaan uit een presentatiereeks van de Boekmanstichting in opdracht van het ministerie van OCW. Een aantal experts in het veld van cultuurtoerisme presenteerde hun praktijkervaringen. Het boek bestaat uit twee delen: Planning for cultural tourists en Building accessibility and the innovative use of new technologies. De casestudies zijn in beide delen ondersteund met een theoretische inleiding.
Onderwerpen die in het hele boek aan de orde komen zijn marktonderzoek, visitorsmanagement, samenwerking tussen de
culturele en toeristische sector, toegankelijkheid cultureel erfgoed en het gebruik van innovatieve methodes om die toegankelijkheid te waarborgen.
De casestudies lopen zeer uiteen:
cultureel erfgoed toerisme in Noorwegen, met de nadruk op Bergen; Barcelona, de ontwikkeling van een cultuurstad; de provincie Utrecht, historisch hart van Holland; Bonn, een voorbeeld van regionale samenwerking op het gebied van cultuurtoerisme; Identiteitsfabriek Zuid-Oost: naar een flexibele culturele leisure infrastructuur; De West-Friese Omringdijk Project. Belangrijkste conclusie uit de casestudies is dat samenwerking belangrijk is voor het succes van een project.
En dan vooral samenwerking tussen de verschillende sectoren. Tevens is naar voren gekomen dat de beleidsmaker zich niet moet beperken bij de culturele attractie maar ook oog moet hebben voor de lokale cultuur en de hedendaagse kunst. Als laatste dient rekening gehouden te worden met de groei van bezoekers en de gevolgen daarvan voor de attractie en de omgeving. Een leuk en vooral praktisch boek voor beleidsmakers, toeristische en culturele organisaties. Planning Cultural Tourism in Europe is een bron van inspiratie voor iedereen die te maken heeft met de verbinding tussen cultuur en toerisme.

Auteur: CB
Referenties: Planning Cultural Tourism in Europe, Dodd, D. en Hemel, A. van, (1999) Amsterdam: Boekmanstichting
468

Reactie verzenden

Share This