Selecteer een pagina

Boek: Praktisch persbeleid; het organiseren van perscontacten

Persbeleid in de praktijk

Algemeen

Jaarlijks verschijnen er in de serie Communicatie Memos vier boekjes waarin telkens een onderwerp op praktische wijze wordt behandeld. In Praktisch persbeleid het organiseren van perscontacten raakt de lezer snel genformeerd over hoe het beste te reageren als een organisatie door de pers wordt benaderd. De lezer krijgt handige checklists, stappenplannen en scenarios. Immers, wie het initiatief tot het perscontact ook neemt, de betrokkene
/genterviewde kan er veel aan doen om te zorgen dat de berichtgeving bijdraagt aan de vorming of instandhouding van het imago van de eigen organisatie. De eerste stap daarbij is duidelijk persbeleid, afgeleid van het organisatiebeleid. In Praktisch persbeleid beschrijft Marten Waardenburg hoe dit persbeleid tot stand komt, wat het inhoudt, wat de sleutelrol en de taken van de persfunctionaris zijn, hoe de Nederlandse pers functioneert en hoe journalisten te werk gaan.
Praktisch persbeleid gaat niet in op de verschillende middelen zoals persbericht of persconferentie, maar geeft hierover wel een aantal zinnige literatuurverwijzingen. Deze publicatie breekt een lans voor de persfunctionaris als apart te onderscheiden taak. Omdat de opsommingen nogal oppervlakkig van aard zijn, is het boekje vooral geschikt voor kleinere, beginnende organisaties die het belang van een gericht persbeleid onderkennen, maar de nodige ervaring ontberen.
Een van de hoofdtaken van de persfunctionaris acht Waardenburg het zogenaamde monitoren: het scherp in de gaten houden van de omgeving van de organisatie. Wanneer de organisatie of de directe omgeving in het nieuws komt, moet de persfunctionaris bepalen of een reactie daarop noodzakelijk is. In dit verband wordt onder andere aangeraden om goed contact te houden met collegas bij concurrerende instellingen en organisaties.

Auteur: MH
Referenties: Praktisch persbeleid; het organiseren van perscontacten, Marten Waardenburg, in de serie Communicatie Memos, Samsom, 2000-11-21 ISBN 90-14-07011-x
468

Reactie verzenden

Share This