Selecteer een pagina

Boek: Publieke ruimte, parochiale plekken en passantenopenbaarheid; jonge alleenwonende Amsterdammers over stedelijkheid

Verplichte kost voor Stedenbouwers

Algemeen

Stadsgeograaf en ambtenaar Jos Gadet onderzocht het gebruik en de beleving van jonge alleenwonenden in Amsterdamse publieke gelegenheden (cafs, winkels, bibliotheken en theaters) en publieke buitenruimten (straten, pleinen, markten, parken en recreatiegebieden). Zijn goed leesbare proefschrift levert niet alleen interessante inzichten op voor de stad Amsterdam, maar stelt in een breder verband ook de vanzelfsprekendheid van openbaarheid van publieke ruimte ter discussie. Verplichte kost voor beleidsmakers!
In het onderzoek staan jonge alleenwonenden centraal. Zij maken veel gebruik van de publieke ruimte; ze gaan vaak de deur uit. Op basis van hun vrijetijdsgedrag onderscheidt Gadet drie groepen: sociaal georinteerde studenten, consumptief georinteerde werkers en sterk bij de stad betrokken bohmiens. De stedelingen kiezen domeinen of parochies die bij hun lifestyle passen n die over de stad zijn verspreid. Gelukkig komt men elkaar, door de onderlinge nabijheid van vrijetijdsfuncties, op straat nog wel tegen. Volgens Gadet is deze passantenopenbaarheid de minimale kritische drempel voor stedelijkheid.
Gadet houdt ook een pleidooi voor het behoud van de stedelijke openbaarheid. Hij waarschuwt voor twee bedreigingen. Enerzijds zal het doorschieten van luxe gentrification leiden tot ontoegankelijkheid van de binnenstad voor minder draagkrachtigen, zoals studenten en bohmiens. Voor marginale kunstvormen waarmee Amsterdam zich juist op cultureel gebied onderscheidt is dan geen ruimte meer. Anderzijds leidt de omvorming van de binnenstad tot leisure en fun centre met een ver doorgevoerde thematisering tot eenvormigheid die gericht is op toeristen. Het Damrak is een goed voorbeeld van een straat die door Amsterdammers zelf gemeden wordt. Voor Amsterdam is juist de historische mix van wonen, werken, cultuur en het bestaan van verschillende bevolkingscategorien voor bewoners n toeristen de ware attractie.

Auteur: JvR
Referenties: Publieke ruimte, parochiale plekken en passantenopenbaarheid; jonge alleenwonende Amsterdammers over stedelijkheid, Jos Gadet, Amsterdam. ISBN 90 75077 04 01
468

Reactie verzenden

Share This