Selecteer een pagina

Boek: Rotterdam is vele steden, programma van Rotterdam 2001 Culturele hoofdstad van Europa.

Rotterdam is wel hl veel steden

Algemeen

In 2001 mogen twee Europese steden zich tooien met het predikaat Culturele hoofdstad: Porto en Rotterdam. Rotterdam nam voor de eigen plannen rondom dit concept, bedoeld om jaarlijks de betekenis van een bepaalde stad voor de Europese cultuur onder de aandacht te brengen, twee voorgangers tot voorbeeld: Glasgow (1990) en Antwerpen (1993). De Schotse hoofdstad vanwege het idee dat de hele stad mee moest delen en deelnemen, en de Vlaamse havenstad vanwege tja, wat eigenlijk? Het concept waar Rotterdam uiteindelijk op uitkwam was Rotterdam is vele steden. Dat houdt dus in: Rotterdam als plezierstad, als centrum voor jongerencultuur, voor design en fotografie en als festivalstad; Rotterdam als stad van vele culturen; als stad van verhalen; als vitale stad; als woonstad, met vernieuwende architectuur en woningbouw; als werkstad, als stad van de toekomst, Stromende stad, stad van cultuur en culturen tja, als wat niet eigenlijk?
Wie wil weten hoe Rotterdam Culturele Hoofdstad inhoud geeft aan al die verschillende stadsconcepten, komt in dit programmaboek van maar liefst 296 paginas ruimschoots aan zijn trekken. Praktisch alles wat er in Rotterdam aan beeldende kunst, architectuur, podiumkunst, muziek en tentoonstellingen in 2001 te zien en horen is, staat erin vermeld. Een ruime hoeveelheid fotos en foto-impressies van de stad en haar bewoners geven beeldend invulling aan het titelconcept. De vormgeving is verlokkend, de inhoud verpletterend. Er is waarschijnlijk maar n nadeel verbonden aan dit programmaboek: het is zo dik en zwaar, dat je het thuis moet doornemen, en zo compleet dat je het waarschijnlijk pas hebt doorgewerkt wanneer Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001 alweer verleden tijd is.

Auteur: PdN
Referenties: Rotterdam is vele steden, programma van Rotterdam 2001 Culturele hoofdstad van Europa. Jaarboek van de Stichting Rotterdam 2001, Culturele hoofdstad van Europa
468

Reactie verzenden

Share This