Selecteer een pagina

Boek: Stadion; de architectuur van massasport

Naar een multifunctioneel gebruik van het stadion?

Algemeen

Het Stadion; de architectuur van massasport plaatst de ontwikkeling van het stadion in een maatschappelijk, cultureel, en politiek kader. De beschrijving van meer dan veertig stadions geeft een goed beeld van het stadion als architectonische opgave. In foto-essays wordt ingegaan op de emoties op en in het veld en op het multifunctionele gebruik. Van powerboat showroom tot Demolition Derby, van popconcert tot katholieke mis, en van politieke manifestaties tot sportwedstrijden. De redactionele bijdragen geven een al even gevarieerd beeld. Tien architecten geven hun visie op ontwerp en ruimtelijke inpassing van stadions. In vier essays wordt ingegaan op themas als massasport, voetbal in Sarajevo, stadions als instrument in de stedenstrijd en mode. Verder wordt nog aandacht besteed aan de favoriete stadions van onder meer Bettine Vriesekoop (Nou Camp, Barcelona), Frits Barend (De Meer, Amsterdam) en Mart Smeets (Yankees Stadium, New York.
Het boek levert een aantal verrassende uitspraken op: Het stadion van de toekomst wordt een geavanceerde studio. (HOK+LOB); Een van onze opdrachtgevers leerde ons al heel vroeg dat mensen, als er onvoldoende toiletten zijn, geen drankjes meer kopen. (Ellerbe Becket) en: Wij zijn ervan overtuigd dat de beste locatie voor sportcomplexen in en rond de binnenstad is. (HOK Sports Facilities Group).
De variatie aan beelden en opvattingen maakt het boek geschikt voor multifunctioneel gebruik: als bron van inspiratie voor architecten en stedenbouwers, als naslagwerk voor beleidsmakers en uiteraard als lees- en bladerboek voor sportliefhebbers.

Auteur: Robert Marijnissen
Referenties: Michelle Provoost (red), Het Stadion; de architectuur van massasport, Rotterdam, NAi Uitgevers, 2000, ISBN 90-5662-144-0
468

Reactie verzenden

Share This