Selecteer een pagina

Boek: Trendrapport Toerisme 1999/2000

Trends in toerisme

Algemeen

Een kleine greep uit de belangrijkste trends die het NRIT in haar jaarlijks Trendrapport Toerisme signaleert:
– de vrije tijd neemt toe, maar bij de invulling daarvan worden vakanties steeds minder een luxeartikel. Ook groeit het aantal alternatieve tijdsbestedingsmogelijkheden;
– het aantal vakanties per vakantieganger neemt nog toe, maar die vakanties worden korter;
– het intercontinentaal toerisme naar en vanuit Europa neemt sneller toe dan het intra-Europees toerisme;
– milieuaspecten zullen in toenemende mate gedrag en bestemming benvloeden;
– avontuur, fantasie, luxe en pleziertjes in een sfeer van exclusiviteit worden voor de vakantiebeleving belangrijker.

Het Trendrapport is het resultaat van het Continu Vakantie Onderzoek (CVO), een gezamenlijk project van het NBT en het NRIT. Dit jaar levert dat saillante details. Zo blijkt dat de vakantieparticipatie van Nederlanders vorig jaar voor het eerst boven de 80 procent is gekomen. Nederlanders behoren hiermee tot de meest reislustige volkeren ter wereld, vergelijkbaar met Zwitsers en Denen. Het totaal aantal vakanties nam met 3% toe, van 29,6 miljoen in 1998 tot 30,5 miljoen in 1999. Het aantal buitenlandse vakanties groeide van 13,6 naar 14,2 miljoen; een toename van maar liefst 4,5%!
Het aantal binnenlandse vakanties steeg licht met 1,5%, van 16,1 in 1998 naar 16,3 miljoen in 1999. Deze groei komt geheel ten goede aan de vaste standplaatsvakanties. Het aantal toeristische vakanties beleef vrijwel gelijk met 11,1 miljoen.

Korte vakanties met name interessant voor de culturele sector van twee tot vier dagen worden steeds populairder. In die categorie is een forse groei van 6 procent waar te nemen. De trend van korter en vaker op vakantie zal zich naar verwachting in de toekomst voortzetten.

Auteur: Menno Heling

468

Reactie verzenden

Share This