Selecteer een pagina

Boek: Winnen zonder vechten

Succes luistert alleen naar applaus

Algemeen

Beroemde veldheren hebben zich nogal eens opvallend uitgelaten over het belang van strategie en tactiek. Het hoeft de lezer niet te verbazen dat een verzameling van hun citaten een aardige reiswijzer in managementland oplevert. Gaby Vanden Berghe heeft hierbij citaten gekozen van wat generaals over het managen van mensen te zeggen hadden. De Gaulle over zelfkennis en zonde, Patton over loyaliteit van boven naar beneden, en Nelson over altijd te vroeg zijn terwijl Eisenhouwer eigenlijk gisteren al wilde aanvallen. Ook bevat het boekje uitspraken van Confusius over het knipperen met de ogen en Nietzsche over trots zijn op je vijanden.

Voor het eerst werden de politieke, economische en sociale dimensies van oorlogvoeren als factoren van belang ten tonele gevoerd door Sun Wa, zon 2.500 jaar geleden. Bruut geweld en materile overmacht, morele overwegingen en pure emoties zoals heldenmoed of medelijden worden bij hem voor het eerst als handicaps, in plaats van als troeven gezien. Alleen het resultaat telt en dat wordt behaald door vindingrijk verstand, zelfbeheersing en, vooral, mensenkennis.

De citaten zijn gerangschikt naar trefwoord, waarbij per ingang de prikkelende uitspraken van onder andere Julius Caesar worden uitgebalanceerd met veeleer pacifistische, sceptische en zelfs cynische citaten van andere beroemdheden. De citaten variren van Niemand twijfelde eraan dat hij een geboren leider was, totdat hij de kans kreeg om leiding te geven (Tacitus) tot Verdwaasd en zwetend bestijgen ze de berg, als dieren: men heeft vergeten hun te vertellen dat er onderweg prachtige panoramas zijn (Nietzsche).

Nog een min of meer bekend juweeltje:
Succes luistert alleen naar applaus. Voor al de rest is het doof (Elias Canetti).

Auteur: MH
Referenties: Winnen zonder vechten, samengesteld door Gaby Vanden Berghe, Lannoo uitgeverij, ISBN 90 209 3174
468

Reactie verzenden

Share This