Selecteer een pagina

Boeken: Cultuurkijker: aanzetten voor cultuuronderzoek in Vlaanderen

rubriek: boeken

Algemeen
Laermans R., Lievens J., Waege H., Cultuurkijker. Aanzetten voor cultuuronderzoek in Vlaanderen, De Boeck, Antwerpen, 2003, ISBN 9045501511.


Met dit boek stelt het steunpunt Re-Creatief Vlaanderen zich inhoudelijk aan het culturele veld voor. Het boek bevat een reeks bijdragen vanuit de verschillende onderzoekslijnen. De bijdragen moeten de lezer in staat stellen nu al gebruik te maken van de inzichten die groeien, maar ze dienen evenzeer om het onderzoek voor te leggen aan alle genteresseerden, om op die manier een actieve wisselwerking op gang te brengen.
In een eerste bijlage geven Laermans, Vandoorne en Waege hun reflecties weer over een hedendaags cultuurbegrip dat bruikbaar kan zijn in het kader van kwantitatief participatieonderzoek. De auteurs kiezen voor een breed cultuurbegrip dat ruimte laat voor meer dan kunsten.
Kwantitatieve informatie verzamelen is een kernopdracht van het steunpunt. In hun bijdrage bespreken Frank Stroobandt, Mieke Meire en Mariska Storm de kwaliteitsrichtlijnen verbonden aan het gebruik van een meetinstrument voor het verzamelen van gegevens over de culturele sector.
De cultuuratlas van Vlaanderen die Jan Colpaert, Katrien Lauwerysen en Tom Colpaert in volgende bijlage toelichten, biedt een gedetailleerd beeld van de geografische spreiding van het cultuuraanbod en de gebruikte culturele infrastructuur in Vlaanderen (inclusief CD-rom met data).
De klassieke opdeling tussen hoge en lage kunsten die historisch gezien het overheidsoptreden in de kunstensector in ruime mate schraagt, wordt in twijfel getrokken. De vaststelling van deze grensvervaging koppelt Alexander Vander Stichele vervolgens aan het onderzoek over culturele omnivorisering.
Frank Stevens gaat in zijn bijlage nog een stap verder door na te gaan hoe verschillende types van cultuurparticipatie kunnen worden verklaard. In deze bijlage wordt de noodzaak aangegeven om cultuurparticipatie te vestigen in onderzoek omtrent socialisatie via ouders, school en verenigingen.
Ine Vos presenteert in haar bijlage over het jonge erfgoedbeleid een verkennende oefening over hoe het erfgoed(beleid) kan worden georganiseerd en geclassificeerd, een basisvoorwaarde voor beleidsontwikkeling en -opvolging.
De bijdrage van Ellen Huijgh en Katia Segers bevat inzichten over enkele toekomstige uitdagingen voor cultuurbeleid: de verhouding tussen commercile en niet-commercile kunst.
In het sluitstuk van dit boek maakt Nico Carpentier duidelijk hoe culturele symbolen en culturele handelingen verbonden zijn met politieke, normatieve en sociale aspecten.

Auteur: Ine Vander Elst
468

Reactie verzenden

Share This