Selecteer een pagina

Boeken: Economie van het erfgoed

rubriek: boeken

Algemeen
The Economics of Heritage, Ilde Rizzo en Ruth Towse (samenstelling en redactie), Edward Elgar (uitgever), ISBN 1 84376 041 X


Zonder een doorwrochte kennis van instellingen, organisaties en netwerken, zijn economen niet in staat om recepten te schrijven voor beleidsontwikkelingen op het gebied van cultureel erfgoed.
Met Sicili als bureaucratische case study probeert The Economics of
Heritage een bijdrage te leveren aan deze praktijk van toegepaste economie. Het boek toont onmiskenbaar de complexiteit van de erfgoedsector aan en demonstreert hoe een serie economische invalshoeken gebruikt (kunnen) worden om deze te analyseren.
Diverse benaderingswijzen van even zovele economische theoretici worden in deze publicatie op de Italiaanse problematiek losgelaten. Zo beschrijft een van de auteurs de problemen bij het economisch waarderen van cultuur en erfgoed, terwijl een ander zich concentreert op problemen bij stimulering van de erfgoedsector door overheidsmaatregelen. Hierbij wordt vooral ook gelet op de efficiency van politieke beleidsmaatregelen (fiscale incentives enzovoort). Aan de aanbodkant behandelt dit boek de efficiency van musea op Sicili,
de relatie tussen erfgoed en de toeristische sector en de rol van non-profit organisaties bij de financiering van erfgoedprojecten.
De vraagkant wordt beschreven door te meten; welke theoretische modellen bieden de beste mogelijkheden om de vraag te meten? Verder wordt de bereidheid gevalueerd om voor een erfgoedbezoek te betalen. Dit deel bevat verder een behandeling van organised art consumption.
The Economics of Heritage eindigt met een interessant overzicht van wat er zoal in landen als Frankrijk (economische en politieke problemen bij het categoriseren en toekennen van erfgoedstatus), Schotland (financiering) en Itali (bureaucratie) aan ervaringen is opgedaan. Hierbij kiest dit boek voor een vorm van beschrijving als handleiding in de toegepaste wetenschap der economie. Een pleidooi voor een interdisciplinaire benadering waarbij economen nauw zouden moeten samenwerken met juristen en beleidsmakers. Uitermate geschikt voor beleidsmakers die wel eens willen lezen dat het in Itali ook wel eens mis kan gaan.

Auteur: Menno Heling
468

Reactie verzenden

Share This