Selecteer een pagina

Boeken: schrijven voor het web

rubriek: boeken

Algemeen
Schrijven voor het web; een praktische handleiding, Geert Poort, Thema uitgeverij, ISBN: 90 5871 0114


Schrijf je internet of Internet?
E-mail of email? Schrijven voor het web; een praktische handleiding geeft richtlijnen voor tekstopbouw en stijl. Dit boek bevat handige checklists die behalve voor managers ook uitermate zinvol zijn voor sitebeheerders en webredacteuren.
Iedereen wil immers een website en je kunt niet alles uitbesteden. De technische ontwikkelingen zijn nog volop in beweging, zonder dat duidelijk is waar de functionele grenzen liggen. Het gaat erom een goede website neer te zetten, waarmee je bezoekers aan je weet te binden en vast te houden. Dat is de kernvraag van dit boek.

Ook een organisatie die inmiddels een website heeft ontwikkeld of heeft laten ontwikkelen kan door het doornemen van deze publicatie weer met beide benen op de grond terecht komen. Want waarin verschilt het web van gedrukte media? En wat wilt u precies met uw website? De belangrijkste vraag waarop Schrijven voor het web ingaat, gaat over het formuleren van teksten zodat de lezer in n oogopslag ziet wat u hem te vertellen hebt.
Goede schermteksten zijn in de eerste plaats kort en bondig. 79% van de gebruikers scant een pagina, maar is wel gericht op tekst. Het advies is dan ook om webteksten met de helft te bekorten in vergelijking met dezelfde tekst op papier. Andere behartenswaardige adviezen gaan over het afwisselen van korte en lange zinnen en over de maximale zinslengte (20 woorden). Ook het vermijden van lege (weinig concrete) zelfstandige naamwoorden zoals aspect, component, dimensie, element, gebeuren, situatie verdient aanbeveling.
Ten aanzien van tekstindeling en tekstopbouw behandelt Schrijven voor het web het gebruik van zogenaamde aankeilers en tussenkopjes. Het vluchtige oog zoekt houvast.
Schrijven voor het web begint met een uiteenzetting over digitale taal van multimedia en interactiviteit. De kenmerken van een website komen aan bod door de mogelijkheden van een site te vergelijken met gedrukte media. De schrijfadviezen staan in hoofdstuk vier en vijf. Hoofdstuk 2 heeft als titel Welke doelen streeft u na met de site en voor wie is hij bedoeld? en hoofdstuk 3 Hoe geef je bekendheid aan je publicatie op het web?. Schrijven voor het web steunt in sterke mate op de opbouw, indeling en onderlinge verbinding van de onderwerpen op een website. Het laatste hoofdstuk in het boek gaat globaal in op schrijven met HTML. Het biedt wat grondbeginselen en geeft een idee van de mogelijkheden van HTML voor de presentatie van tekst op het scherm.

Auteur: Menno Heling
468

Reactie verzenden

Share This