Tijdens het symposium Cultuur in Beeld presenteerde ik ten overstaan van een man of vijftig de resultaten van het project ‘Stad van de Toekomst’ dat tussen 20 juni en 27 oktober 2013 in het Museon in Den Haag gehouden werd en waar zo’n 30.000 bezoekers op afkwamen.
De tentoonstelling – vormgegeven door Anne Brouwer – omvatte een creatieve werkplaats, een bouwplaats en een inspiratiezone waar bezoekers samen met architecten aan hun ideale stad konden bouwen. De plattegrond werd van boven af op de grond geprojecteerd en bezoekers konden vervolgens de stadsplattegrond wijzigen en daarbinnen een nieuwe stad aanleggen. Het concrete resultaat bestond uit 3200 maquettes van gebouwen (gemaakt van blauw styrofoam). Eén op de vijf bezoekers bouwde mee: 3.422 kinderen en 2.323 volwassenen.
Om de thematiek van de expositie goed te laten aansluiten op de actualiteit organiseerde programmamanager Gert-Jan van Rijn zes workshops op bijzondere locaties in de stad (zoals een skybox van ADO Den Haag en een fietsenwinkel) in samenwerking met beeldend kunstcentrum Stroom Den Haag, creatief bureau Golfstromen en BNA-architecten. Via social media meldden zich 120 deelnemers (studenten, jonge ondernemers en ambtenaren). Ze kwamen voor thema’s als Justice to Go (stadsbestuur), Mobiliteit (verkeer), Urban Play (invulling van vrije tijd), Pop-up-wonen (nieuwe functies van onze woning), Natuurlijke stad (hoe maken we de stad bestand tegen wateroverlast) en Shared Economy (nieuwe handelsvormen). De resultaten van de workshops waren te zien in de inspiratiezone van de expositie, met onder andere voorbeeldprojecten rond Airbnb, stadslandbouw, elektrisch vervoer, 3D-meubilair en ruilhandel. Middelbare scholieren bouwden tijdens de ‘Week van het Groene Bouwen’ een ‘Museum van de Toekomst’, compleet met een ondergrondse rivier en elektriciteitswinning met behulp van een waterrad.
Wat het project bijzonder maakte was de samenwerking tussen professionals en jongeren. Als het om het visualiseren van ruimtelijke ideeën gaat, zijn zowel architecten als kinderen daar erg goed in. Op basis van deze pilot gaat het Museon met jongeren een permanent Citylab inrichten om nieuwe technologieën, die mogelijk een grote impact hebben op ons leven, te verbinden met maatschappelijke thema’s.
—
Dit artikel is een verdieping van de presentatie op Cultuur in Beeld, congres in Den Haag op 14 december jl. MMNieuws selecteerde een aantal presentaties en vroeg deze nader uit te werken. Voor een breed verslag van het hele congres!
Video toegevoegd door redactie van MMNieuws: