Selecteer een pagina

Centraal: Assen moet meer bruisen!

Algemeen
MMNieuws besteedt de komende maanden in Centraal telkens aandacht aan n stad in Nederland met als specifiek onderwerp: de ontwikkelingen op gebied van cultuur en toerisme. Het gaat dan niet alleen om wat de desbetreffende stad de komende jaren gaat doen, maar om welke beleidsvoorstellen wel en welke niet zijn uitgevoerd. Groningen en Leeuwarden kwamen al aan bod. In deze aflevering van Centraal is het de beurt aan Assen.


Lopend vanaf het station richting Drents Museum, kom ik een groepje buitenlandse rugzaktoeristen tegen. Een cultuurtoeristisch bezoek? Hoe zit het met het cultuurbeleid in Assen?

Cultuurbeleid
In 1995 heeft de gemeente Assen haar laatste cultuurnota opgesteld: Cultuur in perspectief 1995-2000. Hierin wordt geconcludeerd dat de culturele uitstraling van Assen te gering is. Voorgestelde punten om te verbeteren zijn:
– accommodatie van het theater;
– expositieruimten beeldende kunst;
– stedelijke sfeer in de binnenstad;
– versterken/behouden culturele functie van de stad.

Als gewenst profiel werd geformuleerd: een ambitieuze stad die verrassend veel te bieden heeft aan haar eigen inwoners, de regio en de bezoekers van buiten de regio. Speerpunten om dit te bereiken zijn:
– meer samenwerking tussen gemeente, VVV, instellingen en ondernemers
– bevorderen beschikbaarheid gebouwen
– vlotte afhandeling verzoeken culturele activiteiten
– aandacht voor amateurs, cultuur en
jongeren/onderwijs, beeldende kunst, manifestaties

Er is geen actuele cultuurnota. Wel is een conceptplan opgesteld voor het beeldende kunstbeleid; onderdeel daarvan zijn de tweejaarlijkse fotografieopdracht, de aanstelling van een stadskunstenaar en de jaarlijkse beeldententoonstelling in de Gouveneurstuin. Ook zijn er beleidsregels voor subsidieverstrekking. Op dit moment zijn er veel plannen en ontwikkelingen waarin bovengenoemde speerpunten aan bod komen:

Promotie Assen
Twee jaar geleden startte de gemeente, samen met de VVV, de horeca en winkelverenigingen, als proef het Evenementen Platform. De bedoeling was om meer activiteiten in de binnenstad van Assen te ontwikkelen en te promoten. De stichting hield zich o.a. bezig met de hieronder genoemde evenementen. Het aantal evenementen is de laatste jaren sterk uitgebreid, met name in het centrum en op het TT-circuit. Het Evenementen Platform is per 1 januari 2001 een stichting geworden: de Stichting Assen City Evenementen. De gemeente heeft in die stichting een adviserende rol. Doelstellingen van de nieuwe stichting zijn:
– bevorderen van evenementen;
– combineren van sterke bestaande evenementen als TT-Assen en WK-superbikes met nieuwe evenementen;
– effectieve promotie van Assen (evenementen);
– goede cordinatie tussen de betrokken diensten en partijen;
– heldere regelgeving en goede locatieverdeling.

De stichting zoekt meer sponsors voor de promotie. Tot nu toe waren de diverse plannen voor potentile sponsors niet voldoende onderbouwd. De stichting is dit aan het optimaliseren. Het Evenementenbeheerplan zal volgens planning in mei 2001 gereed zijn. Er wordt volgens Edward Efd, Dienst Ontwikkeling, nu hard aan gewerkt: Assen moet meer bruisen!. Ondanks het ontbreken van officieel beleidskader vindt de stichting het belangrijk om, gezien de knelpunten, alvast van start te gaan. In het Evenementenbeheerplan wordt vanaf medio 2001 voorzien in een gemeentelijke n-loketfunctie en in parapluvergunningen. Zo hoopt men organisatoren van evenementen beter van dienst te kunnen zijn met het regelen van vergunningen en de communicatie tussen diensten en afdelingen onderling te bevorderen. Uit onderzoek bleek dat organisatoren van evenementen onvoldoende zicht hadden op de door de gemeente en instanties voorgeschreven procedures en handelingen. Het nieuwe Evenementenbeheerplan zal een duidelijk overzicht geven van de richtlijnen.

Cultureel kwartier
Op 17 december 1998 heeft de gemeenteraad het besluit genomen voor nieuwbouw van het stadstheater. Volgens Hester Diender, beleidsmedewerker cultuur, is dit project de meest spannende ontwikkeling op cultuurgebied in Assen op dit moment. In het projectvoorstel komt het nieuwe theater op ongeveer de huidige plaats van De Kolk, aan de kop van de open te graven Vaart en aan de geheel te reconstrueren Weierstraat. Hier ontstaat dan een Cultureel Kwartier met een breed georinteerd theater dat geschikt is voor meerdere culturele activiteiten. Doelstelling is om de bevolking van Assen en de inwoners van de regio te bereiken via een brede programmering. Het zwaartepunt ligt bij vrije toneelproducties, cabaret en muziekvoorstellingen. Ook zal er voldoende ruimte moeten zijn voor amateurgezelschappen en kleine producties. In het projectvoorstel gaat men voorlopig uit van een grote zaal (800 stoelen), een kleine multifunctionele zaal (200 stoelen), filmzalen en een theatercaf. Het centrum moet in oktober 2004 gereed zijn.

Dans
De gemeente Assen heeft zich opgeworpen als kandidaat-vestigingsplaats voor de Dansacademie Noord Nederland, een dependance van de Dansacademie in Amsterdam. Een haalbaarheidsonderzoek werd in juli 2000 afgerond. Uit het eindrapport van dit haalbaarheidsonderzoek bleek dat Assen zal moeten investeren in een dansinfrastructuur, teneinde als geschikte vestigingsplaats te kunnen fungeren.
In het projectplan van het stadstheater in het Cultureel Kwartier is reeds ruimte gereserveerd voor de Dansacademie.

Amateurkunst
Stichting Kunst & Cultuur Drenthe stimuleert het kunst- en cultuurklimaat in de provincie Drenthe door kunst in het onderwijs, kunst ter plekke en kunst in de regio. Het ICO (Instituut voor Creatieve Ontwikkeling) Centrum voor Kunst & Cultuur is een instelling voor kunstzinnige vorming die cursussen verzorgt op het gebied van muziek, beeldende kunst, fotografie & video, dans, theater en schrijven. Ook de bibliotheek organiseert diverse activiteiten op het gebied van amateurkunst. Veel ontwikkelingen zijn gericht op de jeugd. Er wordt intensief samengewerkt door scholen en instellingen op het gebied van kunst en cultuur.

Toeristisch beleid
Gemeenten hebben gezamenlijk onderzoek gedaan dat beschreven is in de Casco TROP Drenthe 2001-2006. Opdrachtgever is het Recreatieschap Drenthe. Uit deze nota blijkt het volgende:
De belangrijkste bezoekers van de provincie zijn gezinnen met jonge kinderen en actieve senioren. Uit diverse analyses blijkt dat het cultuurtoerisme in Drenthe nog in de kinderschoenen staat. Drenthe heeft een stoffig imago. Sterke toeristisch-recreatieve elementen in Assen zijn het Drents Museum, de TT-races, de Nacht van Assen en Verkeerspark Assen.
Gemeenten werken samen op het gebied van:
– monumenten, hunebedden, beschermde dorpsgezichten, Havezaten;
– theaters, festivals, evenementen, galeries;
– cultuurhistorische landschappen.

Door samenwerking van de gemeenten kan Drenthe zich beter onderscheiden van concurrerende toeristische regios. Het toerisme in Drenthe vertoont de laatste jaren een dalende lijn. Er is veel concurrentie van omliggende provincies en het buitenland. Wel is Drenthe fietsprovincie nummer n. Het is belangrijk dat aan te vullen met andere activiteiten. Wandelen biedt mogelijkerwijs veel kansen voor Drenthe. Wandelen is sterk in opkomst. Met name de Pieterpad-gebruikers zijn interessant in verband met een relatief hoog bestedingspatroon. Het is nodig om de wandelfaciliteiten te verbeteren door barrires te minimaliseren (slechte bereikbaarheid van landelijk gebied vanuit de steden). Ook zal er meer promotie moeten komen. Drenthe gaat zich richten op meer doelgroepen zoals buitenlandse toeristen, cultuurtoeristen, de zakenmarkt en allochtonen. Ook wil men inspelen op nieuwe behoeftes als:
– nieuwe aparte, luxere accomodatievormen
– kuurcentra
– themavakanties
– meer maatwerk (bouwstenen)
– aanbieden van meer eenpersoonsfaciliteiten
– geclusterd aanbod van vrijetijdsmogelijkheden
– inspelen op wensen van de actieve seniorengroep

De gemeente Assen gaat vanuit de Casco TROP een eigen beleidsplan uitwerken. Dit zal klaar zijn in de herfst van dit jaar.
Verschillende VVVs in de provincie zullen gaan fuseren.

NNBT
Het Noord Nederlands Bureau voor Toerisme wil het cultuurtoerisme op een zichtbare wijze promoten. Alle cultuurtoeristische producten zullen onder hetzelfde logo worden aangeboden. Op internet zullen de mogelijkheden in Drenthe direct onder de website van het NBT op www.holland.com te vinden zijn. De gemeente Assen komt dit jaar met een nieuwe website.

Conclusie
Assen doet moeite om van haar stoffige imago af te komen. Hoewel er geen actuele beleidsnotas zijn, zijn er veel plannen en ontwikkelingen, met name op cultureel gebied. Het cultuuraanbod is laagdrempelig en divers (veel jeugd- en amateurontwikkelingen). Om een echt bruisend Assen te krijgen zullen er naast de bestaande evenementen als de TT-Assen, de Rijwielvierdaagse en het Vrouwenfilmfestival, meer ontwikkelingen moeten komen met een meer landelijke uitstraling. Een goede start is het Lowlandsfestival dat vanaf volgend jaar gehouden zal worden op het TT-circuit. Het nieuwe Cultureel Kwartier zal, in combinatie met de mogelijke Dansacademie Noord Nederland, kunnen zorgen voor een sterkere stedelijk-culturele infrastructuur. Ook op toeristisch gebied liggen er kansen. De gemeente zal haast moeten maken met beleid en de uitvoering daarvan. Belangrijk is ook dat de verschillende organisaties in Assen online (via internet) gaan samenwerken waardoor een duidelijk, gemakkelijk bereikbaar, klantvriendelijk en interactief informatie platform ontstaat.

Auteur: Philia Stekelenburg
Referenties: Met dank aan: Hester Diender, beleidsmedewerker cultuur en jeugdbeleid; Edward Efd, Dienst Ontwikkeling; Maarten Ton, voorlichter cultuur; Joost Frling, communicatie Dienst Ontwikkeling; Paula Kleine, provincie Drenthe; Jan Battjes, projectleider Cultureel kwartier; Gerrit Horstmann, directeur Drents Museum
468

Reactie verzenden

Share This