Selecteer een pagina

Centraal: Cultuur en evenementen

Algemeen
Een van de grootste evenementen in Nederland, Euro 2000, is nog maar net achter de rug en we koersen alweer recht af op het volgende grote evenement: Sail 2000 Amsterdam. Inmiddels is men ook al druk aan de gang met de Floriade, die in 2002 plaats gaat vinden. Integraal onderdeel van deze drie grote evenementen is het cultureel programma. MMNieuws was benieuwd naar inhoud en opbouw van die culturele programmas en interviewde de belangrijke organisatoren. De neerslag van die interviews vindt u in deze aflevering van Centraal.


Ieder van de genoemde evenementen kent een culturele component. De redenen om daarvoor te kiezen lopen uiteen van het begeleiden van bezoekersstromen, tot het aantrekken van een extra doelgroep, het genereren van herhalingsbezoek en het aanbieden van een volledig programma voor extra bezoekers in de stad waar het evenement plaats vindt. Bij de Floriade ligt de nadruk op (beeldende) kunst in een groene omgeving. Sail 2000 doet het iets traditioneler en zet in op de maritieme geschiedenis van Nederland. Euro 2000 heeft er werkelijk een feest van gemaakt. Vooral in Rotterdam weet men hoe een festival moet worden georganiseerd. Maar wat kun je doen met de combinatie voetbal en cultuur? Zoals in deze Centraal valt te lezen hebben het Nederlandse Architectuur Instituut, de Kunsthal en het Nederlands Foto-instituut bijzondere exposities georganiseerd waarbij het thema voetbal op originele wijze is gepresenteerd. Opvallend bij de verschillende evenementen is de opkomst van de speciale foto- en videotentoonstellingen, in de Nieuwe Kerk, in de Kunsthal, het Nederlands Foto-instituut en de Fotomanifestatie in Eindhoven.
Zoals valt te constateren kunnen grote evenementen uitstekend worden uitgebreid met culturele activiteiten. Zo wordt een breed publiek aangetrokken en ontstaat spreiding van bezoek en bezoekers. Extra voordeel is dat cultureel aanbod het evenement tevens op de culturele kaart zet (als de Dogtroep komt, dan moet het wel interessant zijn….) De vraag blijft wie zich voelt aangesproken door dat aanbod aan cultuur. MMNieuws hoopt daar in het najaar wat uitkomsten van te presenteren.

468

Reactie verzenden

Share This