Selecteer een pagina

Checklist professioneel lobbyen

Algemeen

Doelstelling
Zorg voor een duidelijke doelstelling en een daarbij behorende helder geformuleerde boodschap.

Interne organisatie
Zorg voor een goede interne organisatie. Belangrijk is het aanwijzen van diegene(n) die daadwerkelijk gaan lobbyen. Dat hoeft, met name in grotere organisaties, niet per se de directeur te zijn. Hou die in reserve voor noodgevallen, wanneer bijvoorbeeld in een laat stadium van het besluitvormingsproces plotseling een beroep moet worden gedaan op leden van de Tweede Kamer. Kies voor een functionaris op het middenniveau, die inhoudelijk goed op de hoogte is van de onderwerpen die naar voren moeten worden gebracht. Zon middenkaderfunctionaris kan ook makkelijker ambtenaren op middenniveau benaderen, en dat zijn meestal degenen die maatregelen voorbereiden.

Interne cohesie
Zorg voor interne cohesie binnen je organisatie. Het is belangrijk dat er overeenstemming bestaat over doelstelling en strategie, zodat van je organisatie geen tegenstrijdige signalen uitgaan.

Voorbereiding
Een goede voorbereiding is essentieel. Zorg ervoor dat je inhoudelijk goed genformeerd bent en breng in kaart wie (potentile) medestanders en tegenstanders zijn. Stel je op de hoogte van de gevolgde procedures (wie beslist wat, waar, op welk moment?). Lobbyen is een continu proces en vereist veel relatiebeheer (netwerken).

Voortraject
Wacht niet totdat de politieke besluitvorming bijna is afgerond, maar begin tijdens het voortraject. Je bent te laat wanneer je pas de aandacht vestigt op voor je organisatie ongunstige elementen in een wetsontwerp op het moment dat dit plenair in de Tweede Kamer wordt behandeld.

Coalities
Tracht coalities aan te gaan met organisaties met gedeelde belangen. Kijk of er raakvlakken zijn en tracht het belang van je zaak te verbreden. Richt je in het geval van een lobby op cultureel gebied bijvoorbeeld niet uitsluitend op het ministerie van OC&W. Misschien zijn er aanknopingspunten met de vrijetijdssector zodat het ministerie van economische zaken ook in beeld kan komen.

Timing
Timing is van groot belang. Ambtenaren en politici houden er niet van op willekeurige tijdstippen bestookt te worden met telefoontjes en verzoeken voor een onderhoud. Zoek alleen contact als je wat te melden hebt. Houd je informatie op schrift zo beknopt mogelijk. Verdiep je grondig in de problemen van de tegenpartij en draag daar zo mogelijk oplossingen voor aan.

Flexibiliteit
Blijf onbevangen. Hoewel een planmatige aanpak de voorkeur verdient, trekt de werkelijkheid van de politieke besluitvorming zich weinig aan van prachtig uitgedokterde strategische schemas en tijdsplanningen. Ineens kunnen zich andere prioriteiten aandienen. Blijf soepel en stel zonodig je strategie bij. Bedenk ook wat je kunt inbrengen als wisselgeld.

Tot besluit nog enkele korte tips:
een actieve opstelling verdient de voorkeur boven passief afwachten
zoek niet meteen de publiciteit: zoiets werkt meestal contraproductief
overvraag niet, klaag niet en vraag niet onmiddellijk om geld
eerlijkheid wint altijd

468

Reactie verzenden

Share This