Selecteer een pagina

Column Doorn: Minder regels

Algemeen
Hoe graag we het ook willen minder regels we kunnen zonder al te veel moeite voorspellen dat, met het toenemen van de kennisoverdracht en de globalisering van de wereld, er eerder meer dan minder regeltjes zullen komen.


De luide roep om minder regels, die in dit land al weer een tijdje gehoord wordt, is dan ook een duidelijk signaal dat k op dit gebied men onnadenkend de naakte realiteit probeert te ontkennen. Want elke regel of wet die zal worden afgeschaft brengt weer nieuwe problemen met zich mee: voor wie precies geldt de afgeschafte regel en per wanneer geldt de afgeschafte regel; mag je nu al een handeling plegen met het oog op de af te schaffen regel of mag je met terugwerkende kracht de afgeschafte regel hanteren? Wat gebeurt er met hen die nog te maken hadden met de regel toen die nog gold, en die nu de dupe zijn van de afschaffing ervan? Komt er een overgangsregeling voor de afgeschafte regel voor hen die op het bestaan van de regel hadden gespeculeerd en die nu schade leiden ten gevolge van de afschaffing ervan? Is er compensatie voor hen die tussen wal en schip vallen?

U ziet, geachte lezer, dat het afschaffen van regels niet zonder slag of stoot zal gaan, want elke regel, hoe onzinnig, stupide, of contraproductief ook, verhoudt zich tot miljoenen andere. Het is een fijnmazig geweven web van duizenden jaren ervaring en even zovele visies. Er is dan ook maar n remedie voor echt minder regels en dat is oorlog en geweld, maar hoe men ook roept om een vereenvoudiging van het stelsel van regels, deze ultieme consequentie wil men in dit polderland (vooralsnog) niet omarmen.

Tenslotte wil ik er graag nog op wijzen dat regels er niet alleen zijn om u te pesten, ze zijn er ook ter uwer bescherming. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat u niet zomaar van de ene op de andere dag naast een startbaan woont terwijl u niet bent verhuisd of ze hebben tot gevolg dat u met een redelijk luchtig gemoed een restaurant in kan gaan zonder u al te veel zorgen te maken over darmvergiftigingen. We moeten bedenken dat als iedereen vriendelijk, aardig, beschaafd, oplettend, meelevend en niet egostisch was, ons wetboek nog niet eens een A-4tje van de volgende strekking zou zijn:
Lieve mensen, let een beetje op elkaar en doe niets anderen aan wat u ook graag niet zou willen overkomen. Wees voorzichtig op de weg, betaal voldoende belasting en op tijd en mocht je per ongeluk toch iets stouts hebben gedaan, neem dan zelf contact op met de politie.

Tot die tijd is het behelpen en je af en toe je voordeel ermee doen.

Auteur: Hajo Doorn hajo@wormweb.nl
468

Reactie verzenden

Share This