Selecteer een pagina

Congresverslag: Leisure in de lucht

Algemeen
Rotterdam Culturele Hoofdstad leent zich goed voor uitwisseling van en samenwerking met voor Rotterdam belangrijke handelspartners. Zo zag een zusterhavenplaats als Shanghai de mogelijkheid om met het bouwen van een Bovenstad van bamboe de steeds intensievere relatie met Rotterdam zichtbaar te maken.


Bamboe Bovenstad is een functionele sculptuur waarmee men de aandacht wil vestigen op de mogelijkheden die platte daken bieden in een zich steeds verdichtende stedelijke omgeving. Op 7 april vond de feestelijke opening plaats, opgeluisterd met een Chinese leeuwendans om de geesten die er huizen in een gunstige stemming te brengen. Op 31 mei werd in de BB-terraszaal een themadag gehouden over Openbaar genieten: bouwen en ontwikkelen voor leisure.

In de optiek van Slokker Vastgoed, sponsor van Bamboe Bovenstad en verantwoordelijk voor de organisatie van deze dag, is een thuisstad (n van de themas van Rotterdam Culturele Hoofdstad) een plaats waar mensen van verschillend pluimage, met diverse achtergronden, mogelijkheden en levensstijlen zich thuis voelen. Dit betekent vooral ook ruimte en mogelijkheden om je buiten de eigen woning, in de openbare ruimte, te vermaken. Maar weten we eigenlijk wel waar we het over hebben als we de term leisure gebruiken? En als we dat dan weten, wat betekent het toenemend belang dat aan leisure wordt toegekend voor de stedelijke omgeving, en de inrichting van de openbare ruimte?

Bamboe Bovenstad is een mooi voorbeeld van samenwerking in de semi-openbare ruimte tussen commercile vastgoedbedrijven en de Hogeschool Rotterdam, om de verwachtingen over de invloed van leisure in kaart te brengen.

Inmiddels is Bamboe Bovenstad al weer verdwenen van het dak van het voormalige Unilevergebouw. Eind september werd de tijdelijke
stad gedemonteerd. Al het materiaal zal worden hergebruikt in nieuwe bouwprojecten.

Auteur: Menno Heling
Referenties: Voor meer informatie: www.bamboebovenstad.nl
468

Reactie verzenden

Share This