Selecteer een pagina

Congresverslag: Spraakverwarring tussen wetenschap en praktijk van de vrijetijdssector

Algemeen
Wetenschappers, die zich richten op het uitvoeren van opdrachten, spreken niet altijd de taal van opdrachtgevers. Dat geldt bijvoorbeeld voor opdrachten die komen uit de vrijetijdssector. Bij de opening van het lustrumcongres van de Vereniging voor de Vrijetijdssector (VVS) in Den Haag op 4 april j.l. wees dagvoorzitter prof. dr Adri Dietvorst op het belang van kennis en informatie voor het succes van een organisatie. Vooralsnog profiteert de vrijetijdssector nog te weinig van de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek. Dit komt onder meer doordat de implementatie ervan vraagt om een gedragsverandering in de sector. Bovendien is de druk om op korte termijn beslissingen te nemen vaak te groot.


Om informatiestromen optimaal te beheersen moet je de juiste vragen weten te stellen. En bij dit laatste komt het belang van een goed functionerend netwerk om de hoek kijken. De VVS vervult hierbij een belangrijke rol: zij streeft naar professionalisering van de sector door onder meer het stimuleren van kennistoename met betrekking tot de verschillende waarden van de vrijetijd (aldus de doelstelling). Om dit te bereiken zal de vereniging meer moeten doen om in de komende periode leden te werven onder die bedrijven die in de recreatief-toeristische sector actief zijn.

Ren Boomkens sloot als eerste spreker niet naadloos aan bij deze ideen. Boomkens, bijzonder hoogleraar Popmuziek aan de
Universiteit van Amsterdam en hoogleraar Sociale en Cultuurfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen, presenteerde zijn persoonlijke visie op stedelijke cultuur en stadsontwikkeling. Stedelijkheid en voorspelbaarheid zijn in zijn visie feitelijk tegengestelde begrippen. Omdat steden tegenwoordig vluchtiger gebruikt worden, kan ook hier het begrip netwerk uitkomst
bieden. De nieuwe individuele bewegingsvrijheid vraagt om ingrepen waardoor ook de stadsranden aantrekkelijker worden gemaakt voor vrijetijdsactiviteiten. Bercy Florian wees op het belang van communities die gericht zijn op echtheid, oorspronkelijkheid en verinnerlijking. Dit komt de loyaliteit van de beleving, ook in de steden, ten goede. In MMNieuws 5/6 zal meer aandacht aan zijn presentatie besteed worden.

Paul Kersten rondde de ochtend af met zijn inleiding over het zogenaamde kennissurfen. Uitkomsten van fundamenteel onderzoek zijn vaak voorspelbaar. Nieuw is de transjectieve kennis, die zich meer en meer onderscheidt van de kennis die in de traditionele wetenschapsbenadering wordt verwerkt. De invloed van internet is duidelijk merkbaar. De nieuwe kennis leidt tot veranderende inzichten en nieuwe kennisnetwerken. Een mooi voorbeeld van het inzetten van een kennisnetwerk bij het
ontwikkelen van de vrijetijdssector werd gepresenteerd in een workshop over www.KustopdeKaart.nl. Ontwikkeld door het Nederlands Vormgevingsinstituut, het NBT en de Stg Toerisme & Recreatie AVN, wil het project een inhoudelijke stimulans geven aan de publieke en private sector bij de innovatie van het product kust. De ontwikkelde website biedt een visueel en inhoudelijk communicatieplatform voor alle partijen die kunnen bijdragen aan de economische, ruimtelijke en culturele ontwikkeling van de Nederlandse badplaats. De site is opgebouwd rond een aantal themas als: mobiliteit, verblijf, differentiatie en identiteit, natuur en recreatie en veiligheid. De initiatiefnemers zien naast beleidsmakers vooral ook projectontwikkelaars/ private sector als doelgroep.

Kennis over vrijetijdsvraagstukken is niet iets dat alleen binnen de vrijetijdssector zelf moet worden voortgebracht en gekoesterd. De VVS realiseert zich terdege dat er aangehaakt moet worden bij allerlei kennissystemen die in de samenleving bestaan. Naast de kwaliteit van haar leden zal zich als vereniging ook op het aantal moeten richten.

Auteur: Menno Heling
Referenties: Voor meer informatie: VVS, www.vrijetijdsnetwerk.nl/congres.htm
468

Reactie verzenden

Share This