Selecteer een pagina

Creative Cities Amsterdam Area

Algemeen
De discussie over het bundelen van de krachten in de Randstadregio is nog lang niet teneinde. Welke steden moeten zich met elkaar verbinden om samen naar buiten te treden als een krachtige regio en zo de concurrentie aan te gaan met andere stedelijke regios? Een voorbeeld van zon samenwerkingsverband is de zogenaamde Noordvleugel van de Randstad. Het gebied van de Noordvleugel strekt zich uit van IJmuiden tot Lelystad. Deze regio wil zich de komende jaren ontwikkelen als een metropool die te vergelijken is met Stockholm en Barcelona. Binnen de Noordvleugel zelf hebben meerdere gemeentes zich sterk gemaakt voor het uitdragen van een regionaal gezicht van de creatieve sector van dit gebied. Om hier gestalte aan te geven is een expertisecentrum opgericht: Creative Cities Amsterdam Area (CCAA). Opvallend is dat de gemeente Haarlem trekker is van dit proces.


Creative Cities Amsterdam Area moet naast het uitdragen van een collectief imago ook ondersteuning bieden aan ondernemers in de creatieve industrie. Vanuit de creatieve industrie kwamen geluiden dat men een laagdrempelige instantie nodig had waar men met vragen en problemen terecht kan. De CCAA gaat onder andere mentorprogrammas opzetten waar creatieven worden gecoached door ervaren ondernemers. Daarbij wordt ook een netwerk opgezet van dienstverleners dat voor advies en begeleiding beschikbaar is. Tevens wil de CCAA actief meedenken over het lesprogramma binnen de creatieve opleiding. De CCAA is een kleine (deels) onafhankelijke organisatie waar op het moment negen mensen werken. Naast de vaste werknemers wil ze ook een creative board opzetten, waarin kopstukken uit de creatieve sector vertegenwoordigd zijn die beginnende ondernemers kunnen adviseren.

De partners houden zich ook bezig met een samenwerkingsvoorstel van bedrijventerreinen tot creatieve broedplaatsen. Als voorloper van dit soort samenwerking kan men misschien de bereidheid tot samenwerking van Amsterdam en Zaanstad zien, wat betreft het Hembrugterrein . De wethouders van Economische Zaken van Zaanstad en Amsterdam, Hans Luijten en Lodewijk Asscher, zijn bereid samen te kijken naar de ontwikkeling van dit in onbruik geraakte bedrijventerrein. Een stap in deze richting is het onderzoeken van de mogelijkheid tot een snellere verbinding tussen dit Zaanse terrein en Amsterdam.

Opvallend is dat Amsterdam met IAMsterdam ongeveer hetzelfde wil bereiken met een aantal partners. Deze komen deels overeen met de partners van de CCAA. Belangrijk verschil is echter het feit dat in Amsterdam Partners ook bedrijven vertegenwoordigd zijn.
Voor meer info: www.ccaa.nl

Netwerk 023
Haarlem heeft er sinds 27 september j.l. een nieuw netwerk bij: Netwerk 023. Dit netwerk is gericht op mensen die werkzaam zijn in de media, reclame en het internet. Netwerk 023 houdt haar leden op de hoogte van interessante evenementen en ze organiseert ook zelf netwerkbijeenkomsten. Leden hebben ook de mogelijkheid om hier vacatures op te plaatsen. De oprichters van dit netwerk hebben in eerste instantie hun eigen relaties die aan het profiel voldeden een uitnodiging gemaild om deel te nemen aan het netwerk. Nieuwe leden kunnen op hun beurt weer anderen uitnodigen. Dit netwerk doet in eerst instantie erg denken aan de Amsterdam Creativity Exchange. Een groot verschil hiermee is dat op de Netwerk 023 site reclameruimte te vinden is en dat men hier vacatures op kan plaatsen. Ook kan je zonder lid te zijn de discussies volgen van de leden en hun persoonlijke gegevens als telefoonnummer en e-mail opzoeken.

Voor meer info: www.netwerk023.ning.com

Auteur: Jolijt Wolting Redactie@mmnieuws.nl
468

Reactie verzenden

Share This