Selecteer een pagina

CRISIS!

Algemeen
De artikelen in dit themanummer van MMNieuws staan alle in het teken van de financieel-economische crisis. Ze werden geredigeerd nét voordat de resultaten van ambtelijke werkgroepen die zich moesten buigen over te nemen bezuinigingsmaatregelen bekend werden. Opvallend genoeg viel er in die adviezen niets te lezen over het onderwerp cultuur. Houdt dat in dat cultuur in de aankomende jaren buiten schot blijft?


Zeker niet, wanneer we afgaan op de mening van hen die in dit nummer van MMNieuws aan het woord komen. Dat er niets gezegd wordt over bezuinigen op cultuur in de plannen van de ambtenarenwerkgroepen, wil niet zeggen dat de overheid zich doof houdt voor de roep van populisten dat ‘cultuur iets voor de elite is’ en het daarom wel met wat minder af kan. Het staat al vast dat een deel van de bezuinigingen doorberekend zullen worden naar de gemeenten. En deze korting op  het gemeentefonds zal zeker consequenties hebben  voor de gemeentelijke culturele instellingen. Vanaf 2011 zullen er financieel moeilijke jaren beginnen voor de gesubsidieerde cultuursector. De creatieve industrie merkt nu al duidelijk de consequenties.

Wat kunnen of moeten culturele instellingen en creatieve bedrijven ondernemen om te (blijven) doen wat ze willen? Niet blijven aanrommelen, maar structureel ondernemender gaan werken, de subsidieafhankelijkheid verminderen en zoeken naar methoden om de eigen inkomsten te vergroten, scherpe inhoudelijke keuzes maken en zoeken naar een duidelijker maatschappelijke fundering voor de cultuur – dat zijn maar een paar van de tips die directeuren en managers van culturele instellingen en organisaties, fondsen en adviesbureaus in dit nummer van MMNieuws geven.
Gasthoofd-redacteur van dit crisis-nummer was Freek van Duijn, directeur van het cultureel organisatie-advies en trainings-bureau Frame.(freekvanduijn@frame-amsterdam.nl).

Auteur: Redactie
468

Reactie verzenden

Share This