Selecteer een pagina

Cultuur in de buurt

Algemeen
Wie in een hem of haar onbekende buurt in Nederland cultuur wil bezoeken, kan daarvoor sinds kort zijn mobiele telefoon gebruiken. Het intoetsen van een code is voldoende om een sms-je met informatie te krijgen over het dichtstbijzijnde monument, museum of cultureel evenement.


Onder de naam Cultuur in de Buurt is onlangs een pilot-project gestart dat via de mobiele telefoon, handcomputer of laptop een museum, monument of ander cultureel hoogtepunt in de onmiddellijke nabijheid traceert. Cultuur in de buurt is een initiatief van de internetbedrijven ZaPPWeRK en SURFnet, in samenwerking met o.a. telecomconcern Vodafone.
De locatie van de beller wordt bepaald aan de hand van de locatie van de (Vodafone) telefoon. Geodan zorgt vervolgens voor de exacte cordinaten (lengte- en breedte graden).

De Rijksdienst voor de Monumentenzorg en de Nederlandse Museumvereniging leveren de monumentale en museale gegevens, die in eerste instantie uit basisinformatie bestaan, maar die op termijn uitgebreid zullen worden. Monumentenzorg stelt gegevens beschikbaar van zon tienduizend rijksmonumenten uit de periode 1850-1940. De Nederlandse Museumvereniging levert de gegevens van meer dan 1200 musea in Nederland. Het Amsterdams Uitburo en de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek leveren respectievelijk gegevens over theaters en locaties van archeologische vindplaatsen. Cultuur in de Buurt wil de locaties graag uitbreiden met architectuur. Een Natuur in de Buurt-variant is op handen.

Cultuur in de Buurt hoopt meer bewustzijn te creren voor ons nationaal erfgoed en cultuur in de omgeving. Indien het initiatief positief wordt ontvangen willen de initiatiefnemers het project in 2005 uitbreiden met allerlei andere serviceberichten. Iedereen heeft via de website www.cultuurindebuurt.nl toegang tot de landelijke culturele database waar musea, monumenten, theaters en archeologische vindplaatsen te vinden zijn. De location based service is behalve voor sms-ers met een Vodafone toestel ook toegankelijk voor bezitters van een laptop met wifi-verbinding of een palmtop. In de toekomst moeten ook abonnees van andere telecombedrijven de dienst kunnen gebruiken.

De nieuwe service is bedoeld voor iedereen die op een gegeven moment spontaan behoefte voelt aan een bezoek aan een museum, monument, archeologische vindplaats of theater. Gezien de middelen waarmee de informatie op te vragen is, zullen de gebruikers in eerste instantie relatief jong zijn (15-40 jaar), maar omdat net als het computergebruik het sms-gebruik de afgelopen jaren spectaculair is gestegen, zullen ook ouderen hun voordeel kunnen doen met deze nieuwe service.

Voordelen
Het voordeel van Cultuur in de buurt ten opzichte van traditionele media is dat actuele informatie op locatie met geen enkel ander medium op te vragen is. Cultuur in de Buurt achterhaalt automatisch de cordinaten, ofwel de locatie van het toestel waarmee de informatie wordt opgevraagd. Zo kan in de nabije toekomst een gebruiker bijvoorbeeld aangeven dat hij genteresseerd is in glas en met behulp van de informatie op zijn mobiele telefoon, pda of laptop alle gebouwen bezoeken waarin glas een belangrijke rol speelt. Een andere mogelijkheid is het lopen van een kunstroute door een stad aan de hand van werk dat in het museum te bezichtigen is, of het volgen van het dagelijks leven van een bepaalde schilder (waar de schilder heeft gewoond, gewerkt, naar de kroeg ging).
Ook zij die niet op locatie van de dienst gebruik maken, maar thuis via internet informatie opzoeken, kunnen bij Cultuur in de Buurt alle culturele informatie gebundeld op n website vinden. Een cultureel platform waar alle culturele informatie op is verzameld bestond tot nu toe niet in deze vorm.
Musea en culturele instellingen zullen via deze dienst meer spontane bezoeken kunnen verwachten. Cultuur past bij iedereen en je hebt vaak niet in de gaten hoe dicht het bij je in de buurt zit. In dit project kunnen mensen het laatste noodzakelijke zetje krijgen, aldus Lejo Schenk, directeur van het KIT Tropenmuseum.

Cultuur in de Buurt is op dit moment nog een gratis dienst waaraan de initiatiefnemers niets verdienen. De content-leveranciers hebben financieel bijgedragen aan de ontwikkeling en betalen nu een maandelijkse fee zodat de gebruikers voor de dienst niet hoeven te betalen. De content wordt ook door hen up-to-date gehouden. Op termijn moet Cultuur in de Buurt in een stichting ondergebracht worden die de cordinerende taken van de initiatiefnemers zal overnemen.

Auteur: Pieter de Nijs
Referenties: Hoe het werkt: Gebruikers kunnen op elke willekeurige plek in Nederland via n sms achterhalen waar zich dichtbij een museum, monument, archeologische vindplaats of theater bevindt. SMS bijvoorbeeld het woord museum of monument naar 2020 (eenmalig moet met de code *120# de plaatsbepaling worden geactiveerd, waarmee de gebruiker toestemming geeft voor het gebruik van zijn locatie) en direct volgt een bericht terug met de gevraagde gegevens. De locatie wordt automatisch met behulp van de mobiele telefoon bepaald.
468

Reactie verzenden

Share This