Selecteer een pagina

De ene megabioscoop is de andere niet

Algemeen
Gemeenten worstelen met de vraag of ze wel moeten meewerken aan de ontwikkeling van grootschalige bioscopen op afstand van de binnenstad. Het Novam-congres, onlangs in Metropolis in Antwerpen, voedde deze discussie met verschillende opvattingen. Een van de conclusies was dat de concurrentiestrijd tussen exploitanten zich niet alleen richt op het aantal stoelen of zalen, maar ook op kwaliteit en concept.


Op het congres bleek dat marktleider Path en nieuwkomer Kinepolis elk een eigen kijk hebben op de voor- en nadelen van een bepaalde locatie. Path koos tot voor kort voor vestigingen in de binnenstad. Die locatie biedt immers diverse voordelen, zoals een bloeiend uitgaansleven, een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer en een bestaande aantrekkingskracht op de regio. De ArenA in Amsterdam Zuid-Oost betekende voor Path een omslag. Van belang voor deze keuze is dat deze perifere megabioscoop deel uitmaakt van een gebiedsgerichte ontwikkeling van het nieuwe uitgaansgebied Zuid-Oost, aldus Path. Kinepolis ziet hier juist de knelpunten. Pal naast stadion ArenA een bioscoop beginnen, is vragen om problemen, vindt Kinepolis. Denk maar aan al die ouders met kinderen die op zondag een filmpje komen pikken. Die kun je niet confronteren met het gevoel van onveiligheid dat met een voetbalwedstrijd of massa-evenement gepaard gaat. Path is van mening dat het goed mogelijk blijft in binnensteden nieuwe megabioscopen te realiseren, mits er creatief wordt omgesprongen met de beperkte fysieke ruimte. De realisatie van De Munt en de uitbreiding van Tuschinski zijn hiervan goede voorbeelden.

Conceptverschillen
Kinepolis lijkt zich in Nederland met name toe te leggen op de realisatie van megabioscopen buiten het stadscentrum. De grootschaligheid van deze voorzieningen (ca. 14-16 zalen) maakt het onmogelijk in de binnenstad te werken. Zeker omdat Kinepolis de zalen vanwege efficiencyvoordelen in n laag wenst te ontwikkelen. Voor het Kinepolis-concept is een omvang van ten minste 14 zalen belangrijk, stelt de directie. De kracht schuilt in de klokvaste filmvertoningen, zodat bezoekers ter plekke een keuze kunnen maken. In Antwerpen blijkt inmiddels 80% van de Metropolis-bezoekers op goed geluk te komen. Path zegt juist meer service aan de klanten te kunnen bieden als voorstellingen glijdende aanvangstijden kennen, zodat de bezoekstromen zich beter spreiden. Een ander verschil tussen Path en Kinepolis betreft de programmering. Beperkt Path zich tot het mainstreamcircuit; Kinepolis wil in enkele zalen eveneens arthousefilms draaien.

Selectie doelgroep
Op het congres werd duidelijk dat de conceptverschillen zullen doorwerken in het type doelgroep. Los van de conceptverschillen tussen de bioscoopondernemingen onderling zijn er verschillen te verwachten in het functioneren tussen een bioscoop in het stadscentrum en een perifeer gelegen bioscoop. De verwachting is dat megabioscopen in (semi)perifere gebieden een ander publiek zullen binden dan binnenstadsmegabioscopen. De belangrijkste verschillen staan in het kader vermeld.
Behalve de specifieke locatie en de verschillende concepten selecteren factoren als (gevoel van) veiligheid en autobereikbaarheid het type filmbezoekers.

Ongewenste effecten voorkomen
De meeste (middel)grote steden kampen met knelpunten die een ontwikkeling van megabioscopen op locaties in het centrum in de weg staan. De bereikbaarheid van de binnenstad staat onder druk en parkeren wordt steeds duurder. Vaak ontbreekt het de binnenstad aan de benodigde fysieke ruimte. Huurprijzen van stadsrand- of perifere locaties zijn bovendien lager, dus aantrekkelijker in exploitatie. Voor veel gemeenten ontstaat derhalve een beslissingsmoment om voorzieningen al dan niet op perifere of stadsrandlocaties toe te staan. Afstemming in regionaal verband ontbreekt hierbij, terwijl de nieuwe perifere bioscoopconcepten vooral op regionaal publiek mikken; dezelfde regio waarop een naburige stad zich richt. Een gedegen analyse naar de marktontwikkeling en de effecten op het bestaande bioscoopaanbod plaatst de discussie in het juiste perspectief en is voor gemeenten en regio-organen nuttig om een afgewogen keuze voor een bepaald bioscoopconcept te kunnen maken.

Auteur: Arno Ruis, adviseur leisure en culturele voorzieningen BRO
Referenties: info@bro.nl / t 073 658 9040
468

Reactie verzenden

Share This