Selecteer een pagina

De Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen roept 2006 tot festivaljaar uit

Algemeen
In juni 2003 hebben 23 van de grootste festivalorganisatoren in Vlaanderen een nieuwe vereniging boven de doopvont gehouden. De Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen (kortweg FMiV) dient als koepel en belangenbehartiger van erkende organisaties die actief zijn in de sector van de festivals. De federatie behartigt de belangen van de ongeveer 180 muziekfestivals die Vlaanderen en Brussel rijk is. Het werkveld situeert zich op drie terreinen: het festival, het zakelijke beleid van een organisatie en het sociaal overleg.


De FMiV cordineert en formuleert standpunten over alle kwesties die haar leden aangaan, zoals het cultuurbeleid, het statuut van de kunstenaar, auteursrechten, infrastructuur, belastingzaken, sociale zekerheid, arbeidsverhoudingen, veiligheid, vzw wetgeving enzovoort. Zij informeert haar leden over de impact hiervan op hun werking en treedt hierover ook in contact met de bevoegde overheden.
De vereniging heeft geen winstoogmerk en stelt zich tot doel het vertegenwoordigen en het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van alle ledenfestivals en het nemen van de nodige initiatieven hiertoe.
Daaronder vallen onder meer:
het delen van informatie, ervaring en contacten tussen alle leden met betrekking tot de activiteiten van alle leden;
het creren van een gemeenschappelijke basis om alle aangesloten festivals te promoten in binnen- en buitenland;
het bevorderen van contacten en samenwerkingsprojecten met artistieke en zakelijke themas tussen de leden onderling of met andere binnenlandse en/of buitenlandse festivals;
het inrichten van verschillende projecten die de eigen projecten van de leden ten goede komen, zoals het Jaar van de Festivals en de continuteitsinitiatieven die daaruit groeien;
het organiseren van studies, in samenwerking met de universiteiten, die de credibiliteit van festivals naar overheden, sponsors en publiek versterken.

In 2006 zal het FMiV samen met de meer dan 180 festivals in Vlaanderen de unieke rijkdom van de Vlaamse festivalcultuur in de wereld in de verf zetten in het kader van het Festivaljaar.
Cultuur is meer dan alleen evenementen en projecten, is meer dan een rijk programma. Goed alledaags leven is goede cultuur. Belangrijk is de kwaliteit van het leven van elke dag, bezig zijn met de wereld rondom ons, de buur in nood bijstaan, openbare diensten die gesmeerd lopen, onze stedelijke spirit, onze dorpsfierheid. Dit alles zal men in de sterke punten van het Festivaljaar terugvinden.
Met het festivaljaar wil de FMiV verder de internationale, nationale, regionale uitstraling en imagovorming van Vlaanderen als creatieve regio beklemtonen. De festivals dienen als motor van de Vlaamse culturele identiteit: het zijn de belangrijkste dragers van onze eigentijdse culturele en sociale expressie, in het bijzonder vanwege het brede maatschappelijke draagvlak dat de festivals bespelen als ontmoetingsplaats voor alle sociale leeftijdsgroepen.
Wij zetten daarom alle poorten open om samen te werken, met binnen -en buitenlandse festivals, met artiesten, choreografen, regisseurs, ontwerpers en architecten, met toerismediensten, overheden, scholen, cultuurhuizen en musea, met Vlaamse artiesten, maar ook met artiesten uit de rest van Europa en de wereld.

FMiV wenst naar aanleiding van het festivaljaar 2006 het algemeen, economisch, sociaal, toeristisch en cultureel belang van de muziekfestivals in Vlaanderen aan te tonen. Daarom zal zij een studie laten uitvoeren in samenwerking met de Vlaamse universiteiten (cf. studie BAFA Festivals means business) en zo onderstrepen dat wanneer de festivals als een geheel worden genomen, zij een zeer belangrijke functie hebben in Vlaanderen en Brussel op diverse gebieden.
We willen met dit jaar aantonen, dat elk festival niet voor zijn achtertuin muziek maakt, maar dat we de sterke wil hebben inhoudelijk, cultureel en maatschappelijk mee te spelen in onze hedendaagse omgeving. We gaan, kortom, samen voor een droom van een festivaljaar.

Auteur: Serge Platel serge@muziekfestivals.be
468

Reactie verzenden

Share This