Selecteer een pagina

De kracht van de time / bank

Algemeen
Stroom Den Haag heeft in mei de Nederlandse tak van de Time/Bank geopend. Time/Bank is een online platform voor de culturele sector, waarbij diensten en goederen worden verhandeld met ‘tijd’ als ruilmiddel in plaats van geld. Het huidige wantrouwen in de bestaande financiële en economische modellen en de radicale vermindering van de overheidsfinanciering voor de kunsten vormen de belangrijkste drijfveren voor deze parallelle micro-economie gebaseerd op vertrouwen en solidariteit. De e-flux Time/Bank is een initiatief van kunstenaars Anton Vidokle en Julieta Aranda en sluit prachtig aan bij het Stroomprogramma ‘Upcycling’ dat nieuwe vormen van waardecreatie onderzoekt.

Op dit moment telt Time/Bank internationaal al meer dan duizend leden die meerdere transacties per dag uitvoeren. Sommige leden gebruiken het platform voor persoonlijke behoeften, terwijl anderen het inzetten om tentoonstellingen of andere projecten te produceren. Er wordt samengewerkt voor vertalingen, design, het maken van websites, montage, en vele andere klussen. Daarbij is geen onderscheid tussen fysieke arbeid en intellectuele arbeid, wat betekent dat alle vormen van uitwisseling mogelijk zijn. Ook geografisch zijn er geen grenzen. Time/Bank bestaat niet alleen uit een digitaal platform, maar ook uit fysieke winkels, de Time/Stores, waar de verdiende tijd met zogenaamde ‘Hour Notes’ kan worden omgeruild voor boeken, tijdschriften, etenswaren, een fiets of kunstenaarsbenodigheden. De valuta Hour Notes  worden uitgegeven door Time/Bank en zijn ontworpen door kunstenaar Lawrence Weiner. De Time/Store Den Haag werd op 15 mei 2011 geopend door Eric Holterhues, Hoofd Kunst en Cultuur van de Triodos Bank.

De Haagse dependance van Time/Bank maakt deel uit van een netwerk van culturele instellingen met MU in Eindhoven, Het Nutshuis in Den Haag, Witte de With en NAi in Rotterdam en Casco in Utrecht. Bij deze instellingen kunnen de Time/Bank Hour Notes gebruikt worden voor het kopen van een kaartje, aankopen in cafetaria of boekenwinkels. Het netwerk breidt zich snel uit; zo is er nu in Maastricht bij NAiM/Bureau Europa een tijdelijke Time/Store geopend die tot begin oktober blijft staan. Naast de Time/Store bij Stroom Den Haag en verschillende tijdelijke winkels in Nederland, Duitsland en Engeland, is er ook in New York een permanente Time/Store waar met Hour Notes betaald kan worden. Tijdens het Time/Bank symposium bij Stroom in mei 2011 stelde de voormalige bankier Killian Wawoe dat een bank een eenvoudig instituut moet zijn dat mensen helpt te performen. Een bank is een ondersteunende structuur stelt Wawoe, of zou dat moeten zijn. De Time/Bank is zo’n ondersteunende bank die mensen helpt om dingen gedaan te krijgen, ook als ze geen geld hebben. Dat is de kracht van de Time/Bank. Om de twee maanden is er op de laatste zaterdag tussen 14 en 16 uur een Live Session in de Time/Store bij Stroom Den Haag. Een uitgelezen kans om andere Time/Bank leden te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

 

Ronald Huynen – Time/Banker in Den Haag:
Afgelopen mei is in Den Haag de Time Bank van start gegaan. De bank introduceert een nieuwe munteenheid die zijn waarde baseert op tijd in plaats van op bijvoorbeeld goud. Deze ‘Hour Note’ moet een aanvullende economie creëren die naast de euro kan bestaan. Je moet hem kunnen gebruiken op die momenten waar betalen met euro’s minder handig is, bijvoorbeeld omdat je weinig geld hebt of omdat je niemand kent binnen je vriendenkring die je kan helpen. Maar hoe creëer je een groep mensen die gaan betalen met deze nieuwe munt? Hoe zorg je dat mensen elkaars uren als evenveel waard beschouwen? Want pas als er een serieuze groep deelnemers is, is het pas echt interessant om je bij deze gemeenschap aan te sluiten. Bovendien zul je je eerst in de schulden moeten steken of voor anderen moeten werken voordat je überhaupt Hour Notes bezit.

Als vrijwilliger van de Time Bank probeer je mensen over deze drempel heen te tillen door te wijzen op de voordelen die een aanvullende munt heeft. Je kunt dingen voor elkaar krijgen zonder dat je euro’s uit hoeft te geven. Je ontmoet nieuwe mensen waardoor je netwerk groeit. En je kunt anderen helpen met taken waar je zelf goed in bent. Bovendien heeft de Hour Note de mooie eigenschap dat er nauwelijks waarde kan verdampen. De kans is namelijk vrij groot dat je vroeg of laat dezelfde Hour Notes weer ontvangt die je zelf ooit aan iemand anders betaald hebt. Het systeem werkt het beste met diensten, omdat die per uur worden afgerekend. En natuurlijk is er verschil in kwaliteit tussen het ene uur en het andere uur. Maar van de andere kant kun je al geholpen zijn met een amateuristisch of semiprofessioneel niveau. Dat betekent niet dat de gebruikers van de Time Bank enkel simpele klusjes aanbieden. De meeste deelnemers zijn hoog opgeleid en bieden naast hand- en spandiensten ook vaak hun eigen specifieke vakkennis aan. Nooit gedacht dat ik zo geïnteresseerd zou raken in economie, maar tijdens m’n werk bij de Time Bank ben ik me gaan realiseren dat economie alles met uitwisseling en samenwerking te maken heeft. Het principe klinkt heel eenvoudig, maar is dat in de praktijk voor veel mensen niet. Dat het juist handig kan zijn om een tweede munt naast de euro te hebben is voor sommigen onlogisch. Voor mij heeft Time Banken niets met idealisme te maken. Deelname is puur uit eigenbelang: het is gewoon handig en leuk om te doen. Het creëren van een nieuwe gemeenschap die haar eigen geld gebruikt, is een grote uitdaging, en zeker in het begin niet eenvoudig. Maar hoe groter en diverser die groep wordt, hoe meer mogelijkheden de deelnemers krijgen. Op dit moment hebben we al een redelijke groep mensen die hun vaardigheden aanbieden, maar we hebben helaas een stuk minder mensen die hulp vragen. Meer aanbod dan vraag dus. Het wordt daarom weer eens hoog tijd dat ik wat Hour Notes (verdiend als vrijwilligersloon) in de economie breng door eens te gaan shoppen binnen ons bestand. Ik twijfel nog tussen Maurits de Javascript programmeur voor mijn website of Moki die volgens mij heel goed bijzondere etentjes kan organiseren. 

 

Sara Pape – Time/Banker in Den Haag
Mijn komst naar Den Haag uit Spanje, afgelopen mei, viel samen met de opening van de Time Bank. Het leek mij een goede plek om werk en een netwerk te genereren. Vrijwel meteen heb ik me ingeschreven en als vrijwilliger aangemeld. De Time Bank opzetten in Den Haag riep vragen bij me op als: In welke samenleving ben ik terecht gekomen, wat is mijn plek daarin, en hoe kan ik met mijn tijd een bijdrage leveren? Daarnaast sprak het me ook erg aan omdat het tegelijkertijd internationaal is, grenzeloos.Een van mijn favoriete aspecten van de Time Bank is, dat je je tijd alleen besteedt aan werk dat je echt leuk vindt. Er zijn bijvoorbeeld veel klussen die je zelf kan doen, maar waar je erg lang mee bezig bent en die je frustreren. Deze kun je uitbesteden aan een expert, zonder dat je er euro’s voor nodig hebt. De Hour Notes die je eraan uitgeeft, kun je terugverdienen door een dienst te leveren die goed bij je past. Met z´n allen houden we dus tijd over! We komen regelmatig obstakels tegen waar we een oplossing voor zoeken in de Time Bank. Op dit moment ben ik aan het uitrekenen hoeveel minuten één exemplaar van Don Quijote heeft gekost door middel van het omrekenen van materiaal en werkkracht in tijd.

Auteur: Maaike Lauwert Maaike Lauwert is projectleider bij de Time/Bank (mlauwaert@stroom.nl)
Referenties:  
468

Reactie verzenden

Share This