Selecteer een pagina

Drie nieuwe broedplaaten in Amsterdam

Algemeen
Maar liefst drie Amsterdamse broedplaatsen openden in de maanden september en oktober van 2007 officieel hun deuren. NDSM Kunststad, Urban Resort (in het oude Volkskrantgebouw) en Beehive in Slotervaart hebben alle drie een eigen profiel en werkwijze.


NDSM Kunststad, dat 11 oktober jl. officieel werd geopend, is ontstaan vanuit een kraaksituatie. Een aantal van de gebouwen van de voormalige NDSM-scheepswerf werd eind vorige eeuw in gebruik genomen door kunstenaars en ambachtslieden. Deze hebben zich vervolgens verenigd in de stichting Kinetisch Noord. In samenwerking met stadsdeel Noord heeft de stichting een plan ontwikkeld voor wat nu de grootste broedplaats van Nederland is. De Kunststad beslaat 7.000 m2 van de 84.000 m2 die de voormalige werf rijk is en biedt werkplaatsen voor zon 200 theatermakers, ateliers voor kunstenaars en ambachtslieden en projectruimtes voor jongeren en idele organisaties. NDSM Kunststad staat open voor initiatieven die geen plek vinden in het reguliere (cultuur) circuit. Om de gebruikers zoveel mogelijk vrijheid te geven heeft men ervoor gekozen de werkplekken casco aan te bieden. De cascos zijn opgeleverd op 14 juli 2006, de kunstenaars bouwen vervolgens zelf de ruimtes af binnen de wettelijke kaders. De huurder is verplicht lid van de Huurdersvereniging NDSM-terrein. De huurprijzen verschillen en hangen af van de hoogte van de cascos. De huur varieert van 32 tot ongeveer 66 euro per m2 per jaar. Naast de huur die de bewoners van de Kunststad betalen aan Kinetisch Noord worden ook nog service- en verbruikskosten in rekening gebracht. De huurder tekent een contract voor vijf jaar. Bij eerdere opzegging kan de huurder een deel van de afbouwkosten terugkrijgen.

Het voormalig Volkskrantgebouw aan de Wibautsraat is 21 september geopend. Stichting Urban Resort heeft het pand voor een periode van zes jaar gehuurd van woningbouwvereniging het Oosten. Deze stichting is een initiatief van mensen uit de kraakbeweging van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Urban Resort streeft naar diversiteit onder haar huurders. Naast kunstenaars en ambachtslieden is er ook plaats voor maatschappelijk betrokken organisaties en organisatoren van evenementen. De huurders moeten zich wel organiseren in groepen van 20 tot 30 mensen om kans te maken op een plek in het gebouw. Daarbij streeft Urban Resort naar diversiteit in en tussen de groepen. Om de interactie tussen de groepen te bevorderen is er veel aandacht besteed aan openbare ruimtes. Ook verwacht Urban Resort van de groepen dat ze een groot deel van de werkzaamheden aan hun gehuurde ruimte zelf ter hand nemen.

De huurtarieven zijn niet voor iedereen gelijk. Zon 40% van de ruimte is voor huurders met inkomen op of onder het minimumloon. Ongeveer 45% van de ruimte voor huurders met inkomen boven minimumloon. Als laatste is 15% van de ruimte gereserveerd voor instellingen met personeel dat bovenmodaal verdient. Deze inkomensklassen betalen respectievelijk 100, 135 en185 euro all-in per maand voor 20 m2.
Urban Resort wil ook stageplekken aan ROC leerlingen aanbieden, op wie de huurders een beroep kunnen doen voor hand- en spandiensten.

De derde nieuwe broedplaats, Beehive, is gevestigd in het gebouw Vliegbasis de Huygens aan de Jan Evertsenstraat in Slotervaart. Dit gebouw opende 18 oktober officieel haar deuren. Creatieve Bloeiplaats Beehive biedt 17 werkplekken aan van ieder 10 m2. Naast de werkplekken zijn er twee vergadercapsules en een ruimte met een tribune waar presentaties worden gegeven. De werkplekken zijn bedoeld voor npitters en kleine groepjes. Iedereen betaalt dezelfde huur. De huur per 10m2 is ca 350 euro all-in. Het Beehive team (het dagelijks bestuur) bepaaltwie er toe wordt gelaten. Beehive mikt op startende ondernemers in de creatieve industrie van aanvullende disciplines. Deze ondernemers moeten wel bereid zijn mee te werken aan de doelstellingen van Beehive: het organiseren van netwerkbijeenkomsten met andere creatieve platformen en het ondersteunen van wijkinitiatieven. Denk bij het laatste aan hulp aan jongeren die een wijkweb willen opzetten. De huurders dienen hier twee uur per week aan te besteden. Beehive zelf biedt de huurders ondersteuning door het aanbieden van coaching door accountmanagers van ABN-AMRO. Ook kunnen ze advies inwinnen bij Kunstenaars & Co. Het project Beehive bevindt zich nog in de pilotfase, die tot begin juli 2008 loopt. Bij succes kan voor verlenging gekozen worden. De stichting denkt eraan om bij gebleken succes deze formule ook op andere plaatsen toe te passen. Partners in dit project zijn onder andere woningbouwvereniging Far West, ABN-AMRO, stadsdeel Slotervaart en de welzijnsorganisatie Impuls.

Auteur: Jolijt Wolting redactie@mmnieuws.nl
468

Reactie verzenden

Share This