Selecteer een pagina

Een innovatieve website uit de culturele sector

Algemeen
ICN start binnenkort na een lange tijd van voorbereiding met de Collectiewijzer. De website www.collectiewijzer.nl zal op 2 oktober worden gelanceerd in Groningen tijdens het Museumcongres. De site is gericht op kennisbundeling van, en is bestemd voor alle collectiebeherende instellingen (m.n. musea), maar kan ook gelden als een voorbeeld van een zogenaamde web 2.0 of user-generated content site.


Met de komst van de Collectiewijzer (www.collectiewijzer.nl) ontstaat er een digitale ontmoetingsplaats voor professionals die werken met roerend erfgoed. Er was nog niet eerder een dergelijk verzamelpunt voor het Nederlandse vakgebied. Sinds het najaar van 2005 is er aan dit project gewerkt. Met de Collectiewijzer is er eindelijk een centrale plaats op het web voor praktische kennis over het beheer en behoud van roerend cultureel erfgoed in Nederland. Ook kan iedereen er zoeken in tientallen Nederlandse roerend erfgoed-collecties tegelijk.

Het kennisplatform Collectiewijzer is ontstaan uit de eerdere sites vwww.cultuurwijzer.nl en cultuurwijs. De cultuurwijzer en cultuurwijs waren websites die een breed publiek toegang gaven tot cultureel erfgoed Nederland. Op basis van vooronderzoek besloot ICN om de sites verder te ontwikkelen tot een platform waar kennisuitwisseling plaatsvindt op het gebied van collectiebeheer. De Collectiewijzer is men name bedoeld voor collectiebeheerders.

De Collectiewijzer biedt een breed aanbod aan informatie over roerende erfgoedcollecties. Iedereen wordt uitgenodigd om actief kennis en ideen uit te wisselen, een netwerk te onderhouden zoals bij LinkedIn of Hyves, of bijvoorbeeld zelf een forum te starten. De inhoud van de website is volledig afhankelijk van wat de gebruikers er mee doen. Hierdoor is het een goed voorbeeld van een zogenaamde web 2.0 of user-generated content site. Dit is bijvoorbeeld goed te zien in de onderdelen Vakkennis en Vakgenoten.

In het onderdeel Vakkennis wordt (praktische) informatie over het beheer en behoud van roerend erfgoed verzameld en uitgewisseld. Iedereen die de site bezoekt, wordt nadrukkelijk uitgenodigd om eigen informatie, ideen en tips beschikbaar te stellen of opmerkingen te plaatsen bij bestaande informatie. Vakgenoten herbergt de netwerkfunctie: daar is het mogelijk profielen aan te maken en specialismen aan te geven. Zo kunnen collegas worden opgezocht en kan iedereen een persoonlijk netwerk onderhouden. De fora, het publicatiebord en dergelijke zijn ook voor iedereen toegankelijk. Iedereen die genteresseerd is in de wereld van het collectiebeheer en -behoud kan hier een goed beeld krijgen van wat er speelt.

Het project is vanuit het Instituut Collectie Nederland (ICN) aangestuurd en ontwikkeld. Het Instituut Collectie Nederland is een onafhankelijk kennisinstituut voor beheer en behoud van roerend cultureel erfgoed. Het ICN heeft vier kerntaken; het adviseren over beheer en behoud van collecties, het verrichten van onderzoek, het beheren van de ICN collectie en het verspreiden en delen van kennis. De combinatie van advies, onderzoek en collectiebeheer binnen een instituut maakt ICN tot een unieke instelling, zowel in Nederland als daarbuiten. Musea, bibliotheken, archieven en andere collectiebeheerders kunnen gebruik maken van de diensten van ICN. ICN is gevestigd in Amsterdam en Rijswijk en is onderdeel van het Ministerie van OCW.

Auteur: Rutger Brouwer Rutger.Brouwer@icn.nl Rutger Brouwer is projectmedewerker Collectiewijzer bij de afdeling Communicatie & Informatie van het Instituut Collectie Nederland
468

Reactie verzenden

Share This