Selecteer een pagina

Een muzikaal web over Rotterdam

Algemeen
Het is donderdag 10 februari 2011. In LantarenVenster in Rotterdam zijn ruim honderd musici, docenten, beleidsmakers, partnerorganisaties en betrokkenen aanwezig bij de conferentie Music Matters makes people meet. De aanleiding is de presentatie van de onderzoeksresultaten naar de sociale en muziekeducatieve effecten van Music Matters, een stadsbreed Rotterdams programma, dat als doel heeft kinderen en jongeren elkaar via muziek te laten ontmoeten. De belangrijkste resultaten, leermomenten en aanbevelingen van het onderzoek zijn gebundeld in een handzame publicatie waarvan het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Antoinette Laan, wethouder Sport en Recreatie, Kunst en Cultuur. 

Máxima 
Samen muziek maken geeft plezier. Samen muziek maken brengt mensen in contact. Muziek is een universele taal en verbindt mensen van alle leeftijden en culturen. Streevelaar: ‘De infrastructuur voor muziekonderwijs in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw waar mensen zoals ikzelf dankbaar gebruik van konden maken, is echter gedurende één generatie gemarginaliseerd.’ In 2006 besloten twintig culturele coalitiepartners dat het maken van muziek opnieuw een belangrijke plek moest krijgen in Rotterdam. Zo ontstond het initiatief voor Music Matters. Na een intensieve voorbereidingsfase gaf Prinses Máxima in het najaar van 2007 het officiële startsein en werden de verschillende programmaonderdelen in de steigers gezet. Music Matters doet dat door verbindingen te leggen tussen organisaties, door samenwerking met muziekprojecten en festivals in de stad en door initiatieven van organisaties te ondersteunen. 
 
Enkele conclusies
In 2009 startte in opdracht van de dienst Kunst en Cultuur van de Gemeente Rotterdam een evaluatieonderzoek om de in Rotterdam opgedane ervaringen inzichtelijk en overdraagbaar te maken. Onderzoeker Sandra Trienekens: ‘De onderzoeksresultaten geven inzicht in de achtergrond van de deelnemers van de drie onderzochte projecten, de methodieken die docenten inzetten en de muzikale en sociale effecten van de projecten voor de deelnemers en hun omgeving.’ Samenvattend: Music Matters staat goed op de Rotterdamse kaart als opkomend merk voor laagdrempelige en innovatieve muziekeducatie voor alle Rotterdammers. De kracht van Music Matters zit in de breedte van het netwerk: van klassiek tot urban, van gevestigd tot nieuwkomer en van not for profit tot commercieel. De tweede grote kracht van Music Matters is het vermogen in bilateraal verband nieuwe praktijken te ontwikkelen die aanslaan. 
 
Op de goede weg 
‘Music Matters is een sterk lerende organisatie’, besluit directeur Beerend Lenstra de middag. ‘De meeste trajecten zijn succesvol, in een aantal gevallen zijn ze zelfs al ondergebracht binnen de bestaande infrastructuur. Music Matters ontwikkelt zich steeds meer als een spin in het web binnen de Rotterdamse muziekeducatie en de veranderende stad. De onderzoeksresultaten die er nu liggen zijn mooi, soms kritisch en met de concrete aanbevelingen kunnen we actief aan de slag. Sterker nog: zíjn we al aan de slag. Zo presenteren we vrijdag 8 april a.s. een muziekeducatief masterplan ter bevordering van een heldere infrastructuur van de Rotterdamse muziekinstellingen onderling. En in samenwerking met de SKVR en Zangmakers ontwikkelen we een programma waarmee we zang- en voorbereidend instrumentaal onderwijs weer terugbrengen op de basisscholen. Deze middag bevestigt dat we op de goede weg zijn.’
Auteur: Tekst: Marleen Bos Marleen Bos is freelance tekstschrijver. Zij schrijft voor diverse media, bij voorkeur over kunst, cultuur, recreatie en toerisme. Voor Music Matters redigeerde zij het onderzoeksrapport en verzorgde de eindredactie.
Referenties:  
468

Reactie verzenden

Share This