Selecteer een pagina

Europese creatieve kennisdeling

Algemeen
Je moet beslist je mailbox even bekijken. meldde onze stagiaire direct na terugkomst van een Europese bijeenkomst over de Cre-a-tie-ve Industrie in Berlijn. Daar hadden we ons vers van de pers verschenen boek Read This First, Growth and Development of Creative SMEs gelanceerd. Een publicatie tot stand gekomen uit het Europe-se samenwerkingsprogramma ECCE (Economic Clusters of Cultural Enterprises). Genoemde postbus bleek vol te zitten met aanvragen voor dit lijvige boekwerk: culturele instellingen, onderwijsinstellingen, kennisinstituten en creatieve ondernemers van Nieuw Zeeland tot de Verenigde Staten, Kroati en Finland bleken interesse te hebben. Een goed begin voor kennisdeling.


ECCE, opgericht in 2005, is een Europees samenwerkingsproject tussen zeven steden in vier landen: Aachen (Duitsland), Anger, Rennes en Nantes (Frankrijk), Huddersfield (CIDA, Verenigd Koninkrijk) en Eindhoven en Utrecht in Nederland. Het programma wordt gesubsidieerd door de Interreg IIIB NWE, een subsidieprogramma van het Europees fonds voor de regionale ontwikkeling, dat de duurzame en harmonische ontwikkeling van de Europese ruimte onderstreept. De partners staan in voor de bevordering van economische regios door middel van match funding, wat inhoudt dat ieder meer dan de helft van de financiering via eigen fondsenwerving moet zoeken. Veel steden hebben de eigen lokale gemeente als partner gevonden. Zo ook het CMKBU, dat in opdracht voor de Gemeente Utrecht de projectleiding voor ECCE in handen heeft.

Marijn van Thiel, programmaleider van het CMKBU, heeft vanaf de opstartfase ingezet op de ontwikkeling van trainingen en een handboek voor creatief ondernemers en studenten. Naast ECCE trekt het CMKBU andere succesvolle projecten als Kunstgras, Coaching, StratLabs en Export door middel van onder andere twee jaar SIA/RAAK subsidie, incidentele sponsors en partners in de regio Utrecht.
Sinds juni 2006 heef projectleider Annefloor Oostinjen ruim 40 creatieve ondernemers, wetenschappers en journalisten bereid gevonden om een bijdrage aan dit handboek voor creatieve ontwikkeling te leveren.

Read This First is allereerst bedoeld om key issues uit de creatieve indus-trie te bespreken, die als handvat dienen voor de ontwikkeling en professionalisering van de creatieve ondernemers in Europa. Zo adviseert consultant David Parrish in Making a Business Plan om de ontwikkeling van een creatief bedrijf te zien als een twee dimensionale matrix en alle opties voor creatieve goederen en dienstverlening te zetten tegenover alle mogelijke marktsegmenten. Maar behalve praktische tips biedt Read This First ook een rijk scala aan achtergrondartikelen, best practice verhalen en innovatieve ontwikkeling in de diverse Europese regios.

Het boek heeft daarnaast bewezen een goed middel te zijn voor kenniscreatie en continuatie onder kunstvakstudenten. De HKU gaat het handboek inzetten voor trainingsessies voor studenten en het CMKBU wil ook op Europees niveau de opgebouwde kennis dissemineren via trainingssessies en workshops. Natuurlijk zullen de partnerinstellingen hier nauw bij betrokken worden.

Read This First is daarom ook een inspiratie en katalysator voor verdere kennisontwikkeling en netwerkvorming. CMKBU streeft naar het continuren van de kennis die in deze uitgave is gecreerd. Volgend jaar zal een tweede versie worden gelanceerd, waarvoor we wederom een selectie artikelen willen bundelen. Ook streven we naar een aantal case studies, zowel de succesvolle als minder winstgevende, want ook daar (of juist daar) is een hoop van te leren.

Verder zal CMKBU binnen het ECCE programma blijven bouwen aan kennisdisseminatie op Europees niveau door middel van een conferentie die in het voorjaar van 2008 zal worden georganiseerd en door zal bouwen op de successen van Kunstgras.
Hierbij zal ook de contributie van de andere partners binnen ECCE van belang zijn. Zo ontwikkelt CIDA (Creative Industries Development Agency) een methodologie voor financieringsmogelijkheden van creatieve ondernemingen, ontwikkelt Aken een methodologie voor consultancy en leidt Eindhoven de ontwikkeling van een Virtual Resources Center, een website die alle vergaarde kennis van ECCE zal bundelen en verspreiden.

Auteur: Annefloor Oostinjen & Danille Arets annefloor.oostinjen@ke.hku.nl
Referenties: Meer informatie over ECCE kan worden opgevraagd bij Annefloor Oostinjen. Read This First kan worden besteld op www.cmkbu.nl
468

Reactie verzenden

Share This