Selecteer een pagina

Festivalsites

Waar gaan we deze zomer heen?

Algemeen
Het begin van de zomertijd luidde niet alleen langere dagen in maar ook het begin van een nieuw festivalseizoen. En net als de lengte van de dagen neemt de frequentie van de festivals toe. De verscheidenheid aan festivals is groot. Wat dat betreft is de diversiteit aan festival-websites een getrouwe weergave hiervan.


Zo laat de homepage van Oerol niets te raden over: het Terschellings locatiefestival Oerol vindt plaats op het eiland in de directe nabijheid van de zee. De homepage is voor 80% lichtbruin en korrelig, voor het strandeffect. Helaas is het geen uitnodigend strand. Het kleinste vlak bovenin stelt de woelige zee voor. Hierin drijven grappige icoontjes waarop je kunt klikken. Die vormen een overlap met de index in de linker bovenhoek van het strand. Strand en zee worden gescheiden door een scrollbalk. Tot overmaat van ramp is er nog zon balk rechts van de homepage. Een slimmere verdeling zou deze storende elementen overbodig maken. En ding is duidelijk: de site doet het toonaangevende, artistieke Oerol geen eer aan.
Maar aan praktische informatie is op de Oerolsite geen gebrek. Vragen als: wat is Oerol, wanneer vindt Oerol plaats en hoe kom ik er, worden snel beantwoord. Ook is er een indicatie van het programma te vinden. Het definitieve programma is nog niet rond en wanneer dat wel het geval zal zijn, wordt niet duidelijk.

Crossing Border
Het stoere nachtblauw past bij het programma dat s avonds draait: five days of spoken word and music in the broadest sense imaginable. Titel, datum en een aantal kreten op de homepage geven je snel een passende impressie. Alles in het Engels natuurlijk want het festival with music, literature, spoken word, film, special projects and exhibition is internationaal. Daarnaast is er een erg slimme en grafisch verantwoorde manier van navigeren bedacht: gelijkmatig verspreid over de rand van het beeldscherm lijken 8 icoontjes de windrichtingen aan te geven. Niet alle informatie is op deze site al beschikbaar, maar dat is ook niet zo vreemd: het festival is van 6 tot 10 november 2002.

Holland Festival
De site van het Holland Festival vult bij binnenkomst het scherm met n grote afbeelding van een promotieaffiche. Het logo met de mysterieuze woorden HOLND FSTVL en een taalkeuze geven aan dat je goed zit. Je bent bij het jaarlijks terugkerende innoverend en avontuurlijk hoogtepunt van het culturele seizoen in Nederland. De website is niet zo innoverend als het festival, maar de binnenkomst is wel sfeervol.
De vervolgpaginas hebben eenzelfde opzet. De strakke tekstblokken in zwart, wit en oker zijn functionele eilandjes op een beeldvullende achtergrond. De gebruiker vindt er gemakkelijk zijn weg. Twee rijen met links geven de inhoudelijke en functionele informatie die je nodig hebt. Binnen enkele klikken heb je de totale programmering in beeld. Dat dit overzicht in een te klein venster opstart is een minpunt dat we even vergeten, want vanaf hier gaat alles vanzelf. Alle voorstellingen staan in een blokkenschema gerangschikt naar dag en locatie. Is er een voorstelling die je interesse wekt? Klik erop en een korte tekst geeft inleidende informatie. Als deze beschrijving overtuigend genoeg is, kun je direct naar de kaartverkoop. Hier vind je de kassas en nog makkelijker een link naar de website van het Amsterdams Uitbureau, waar je online kaartjes kunt bestellen. Leuke toevoeging is de mogelijkheid je reactie op voorstellingen achter te laten en die van anderen te lezen.
De verschillende festivals presenteren zich op uiteenlopende manieren. De Oerol-site is duidelijk het ondergeschoven kindje. Maar ook die site zou ondanks het kleine budget de ergernissen van de gebruiker kunnen voorkomen. Een positieve eerste indruk is van groot belang, aangezien veel mensen hun keuze voor een festival baseren op de website van het festival in kwestie.

Auteur: Henritte Koppen – h.koppen@zappwerk.nl , Martijn Krenn – m.krenn@zappwerk.nl
468

Reactie verzenden

Share This