Selecteer een pagina

Filmtheaters zetten met LUX Nijmegen een nieuwe trend

Algemeen
Op 22 oktober 2000 vond de spectaculaire opening plaats van het nieuwe LUX theater in Nijmegen door Catherine Deneuve. Met deze nieuwe locatie verwachten de Filmtheaters, georganiseerd in de Associatie van Nederlandse Filmtheaters (ANF), een nieuwe trend te hebben gezet voor de toekomst van de artcinema in Nederland. De vernieuwde Filmtheaters en Filmhuizen groeien in de komende jaren uit tot professionele accommodaties met de modernste outillages, die in de komende jaren met extra kwaliteit en comfort de toon gaan zetten.


Met hun vernieuwde accommodaties willen de Filmtheaters naast de anno 2001 sterk opkomende multiplexen en megabioscopen een breed kwaliteitsaanbod blijven presenteren. Een cultureel ingekleurd aanbod dat, met een al even eigenzinnig als veelzijdig, internationaal filmprogramma, een nu al sterk groeiend en nieuw breed publiek blijvend wil engageren. De eerste indruk is dat de formule meer dan aanslaat. Een nieuw publiek dat de bioscoop achter zich had gelaten en waarvoor het oude filmhuis een te hoge drempel had, komt massaal op het nieuwe Nijmeegse theater af. Lux-Nijmegen was met ruim 130.000 bezoeken per jaar eind 2000 al het best bezochte filmtheater in Nederland. Daarnaast is het theater uitgegroeid tot een waar bedevaartsoort voor plannenmakers, cultuurambtenaren, beleidsmakers en filmprofessionals. Zelfs het bioscoopbedrijf kondigt nu nieuwe arthouse-plannen aan in steden als Groningen en Utrecht.

Uitbreidingsplannen ANF-Filmtheaters in meer dan 20 steden
De Filmtheaters verwachten na de opening en ingebruikname van het nieuwe LUX theater in Nijmegen ook in een groot aantal andere gemeenten op korte termijn plannen te kunnen realiseren voor nieuwe filmtheaters. In 2000 hebben ook de Filmtheaters in Amersfoort, Apeldoorn en Zevenaar hun accommodaties al uitgebreid met nieuwe zalen.
De ANF verwacht binnen nu en vijf jaar forse uitbreidingen gerealiseerd te zien voor Filmtheaters in Amsterdam, Arnhem, Breda, sHertogenbosch, Deventer, Den Haag, Eindhoven, Den Haag, Enschede, Gouda, Haarlem, Heerlen, Helmond, Hilversum, Maastricht, Middelburg, Utrecht, Roermond, Venlo en Zaandam. In al deze gemeenten staan concrete uitbreidingsplannen voor de lokale Filmtheaters op stapel.
Al in maart van dit jaar gaat in Helmond pal naast de nieuwe Path-bioscoop de eerstvolgende nieuwe filmtheateraccommodatie van start. Dit najaar heropent Den Haag haar vernieuwde Haags Filmhuis met vijf zalen. Cruciaal voor de realisering van deze filmtheaterplannen blijft de ondersteuning door rijk, provincies en gemeenten. Maar ook de vernieuwde samenwerking met het film- en bioscoopbedrijf werpt voor de Filmtheaters haar vruchten af. De ANF heeft al aangekondigd de komende cultuurplanperiode vooral in te zetten op versterking van het gemeentelijke en provinciale filmbeleid. Met de NFC (Nederlandse Federatie voor de Cinematografie) staat een ANF/NFC Handreiking Filmbeleid op stapel, die met steun van o.m. IPO, VNG en OCenW gemeenten en provincies nader moet informeren over het belang van de vernieuwde filmtheaters.

Arthouse- en Cinematheekfunctie voor de Filmtheaters
Professionalisering van de filmhuizen heeft in de jaren negentig al geleid tot filmtheateraccommodaties met degelijke outillages, 35-mm apparatuur, video- en multimedia-installaties. In 2001 vormt vooral de verdere digitalisering van de cinema een nieuwe uitdaging. Voorop blijft daarbij staan, dat de Filmtheaters met een combinatie van arthouse- en cinematheekactiviteiten vooral lokaal de artistieke en creatieve toon blijven zetten voor het film- en bioscoopbedrijf.
De arthouse-functie van de ANF-Filmtheaters wordt nu met name benut om een breed publiek kennis te laten maken met een internationaal, veelzijdig en laagdrempelig cultureel aanbod. De cinematheekfunctie blijft er om het kwetsbaarste aanbod, speciale activiteiten, themas, klassiekerreeksen, filmeducatie, kinderfilm en andere creatieve projecten in de nieuwe accommodaties goed aan bod te laten komen.

Profilering filmtheaters
De Filmtheaters profileren zich steeds nadrukkelijker als moderne culturele podia waar nieuwe publieksgroepen een weg weten te vinden naar een nog steeds groeiend internationaal en veelzijdig filmaanbod. Incidentele filmfestivals en filmmanifestaties, regionale festivals in Zeeland, Friesland en Overijssel slagen er in, i.s.m. de filmtheaters, naast de internationale festivals in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht een eigen lokaal en regionaal stempel op het filmklimaat te zetten. Ook de pocketedities van IFFR (Rotterdam) in Maastricht en Groningen zijn inmiddels uitgegroeid tot jaarlijkse regionale hoogtepunten.
Een groeiend aantal ANF-Filmtheaters sluit zich inmiddels met een aantal van hun arthouse (NVB-)collegas aan bij Europa Cinemas. Ruim 50% van het titelaanbod in deze filmtheaters is Europees, terwijl met projecten als MovieZone een groeiend jong publiek wordt bereikt. De ANF-Filmtheaters verwachten daarnaast veel van een voor 2001 op stapel staande reorganisatie van het filmeducatief aanbod.

Met het Film- en Bioscoopbedrijf is de samenwerking met name op NFC-niveau in 2000 goed op gang gekomen. Voor hun specifieke filmtheaterbelangen, service, advisering en ondersteuning (exploitaties, artistiek beleid, subsidiezaken) blijft de ANF een fulltime consulenttaak behouden. ANF en OCenW hebben hierover recentelijk voor de periode 2001-2004 overeenstemming bereikt. Daarnaast is aangekondigd dat het jaarlijkse OCenW-budget voor incidentele festivals, filmmanifestaties en investeringen in filmtheaters bijna wordt verdubbeld naar 700.000,- op jaarbasis. De Associatie van Nederlandse Filmtheaters (ANF) maakte vlak voor het 30e International Filmfestival Rotterdam haar nieuwe voorzitter bekend. Marjet van Zuijlen gaat de vereniging van Filmtheaters de komende jaren leiden. Ze neemt het ANF-voorzitterschap over van Cees Brekelmans die een fusie tussen de belangenbehartiging van Filmtheaters en Bioscopen tot stand bracht door de ANF toe te laten treden tot de Bioscoopbond (NVB).

Auteur: Gerard Bunnik – cinema@xs4all.nl
Referenties: Gerard Bunnik is sinds 1988 werkzaam voor de Associatie van Nederlandse Filmtheaters (ANF). Het Landelijk Bureau ANF zal met ingang van 1 april 2001 worden gehuisvest in het Filmmuseum te Amsterdam.
468

Reactie verzenden

Share This