Selecteer een pagina

Geen sterke branche zonder HRM-beleid

HRM bij koepelorganisaties

Algemeen
De wereld van het erfgoed bestaat globaal uit vier sectoren: de musea, de archieven, de monumentenzorg en de archeologie. Die sectoren verschillen sterk. Niet alleen onderling wijken zij van elkaar af, maar ook binnen de sectoren zijn er grote verschillen. Mensen in loondienst komen voor naast zelfstandige ondernemers. Professionals functioneren naast liefhebbers en belangenbehartigers. Naast overheidsorganisaties zijn er door de overheid gesubsidieerde instellingen. Er zijn ook veel organisaties die zonder vrijwilligers niet zouden kunnen functioneren. Bovendien zijn er zeer vele stichtingen en verenigingen van vrijwilligers en liefhebbers in het cultureel erfgoed actief. En laten we de bedrijven niet vergeten. In de archeologie en in de restauratiebranche zijn veel bedrijven actief. Dus de vraag: hoe zit het in de erfgoedsector met HRM-beleid is net zo ongericht als wat eten we vandaag in Nederland. Die vraag kan alleen beantwoord worden voor min of meer vergelijkbare groepen van organisaties.


Het is evident dat HRM-beleid voor de professionele instellingen en bedrijven van groot belang is. Het is daarbij vooral de kunst om een balans te vinden tussen het opbouwen en behouden van kennis over het erfgoed en het bij de tijd blijven in deze snel veranderende maatschappij. Dat vereist oog voor beide. Een andere uitdaging ligt er in naast inhoudelijk gedrevenheid positie te geven aan zakelijk talent, want de tijd dat inhoudelijke deskundigen dat er zelf bij konden doen ligt achter ons. Een en ander maakt HRM-beleid in het cultureel erfgoed niet gemakkelijk. Maar dat geldt niet alleen voor het erfgoed. Er zijn meer sectoren die met uitdagingen hebben om te gaan. Voor de professionele instellingen en bedrijven ligt het in principe dus niet anders dan voor instellingen en bedrijven in andere sectoren.

Erfgoed Nederland beschouwt HRM-beleid dan ook als een opgave voor de verschillende organisaties in de branches en voor hun branche-organisaties. Erfgoed Nederland houdt zich in het algemeen niet met zulke managementkwesties bezig. Er zijn wel twee verwante onderwerpen waar Erfgoed Nederland aandacht aan besteedt. Het betreft beide onderwerpen die specifiek zijn voor organisaties in het cultureel erfgoed. Het gaat daarbij over de volgende vragen:

1. hoe krijgen we het voor elkaar dat in het erfgoed, dat gekleurd is door de relatief homogene Nederlandse geschiedenis, ook nieuwe Nederlanders positie krijgen? Dat is niet alleen van belang omdat het toekomstige aanbod van personeel wijzigt, maar ook omdat het publiek een meer diverse culturele achtergrond met zich meebrengt.

2. hoe krijgen we het voor elkaar dat het erfgoed voldoende vrijwilligers kan blijven aantrekken? Dat is niet vanzelfsprekend nu Nederlanders langer gaan doorwerken en studies van het Sociaal en Cultureel Planbureau laten zien dat de deelname onder druk kan komen te staan door wijzigingen in de bevolkingssamenstelling.
Deze vraagstukken hebben de aandacht van Erfgoed Nederland, waarbij op dit moment de culturele diversiteit voorrang krijgt en onderdeel vormt van het programma Erfgoed en Cultuurparticipatie. en waarbij de ontwikkeling van het vrijwilligersvraagstuk nauwlettend gevolgd wordt.

Auteur: Tekst: Bart Pors Bart Pors is beleidsmedewerker bij Erfgoed Nederland (b.pors@erfgoednederland.nl)
468

Reactie verzenden

Share This