Selecteer een pagina

Geschiedenis en maakbaarheid

Algemeen
Naar aanleiding van: Reijndorp, A. (2006), De geest van de nieuwe stad. Amsterdam, UvA. Een van de voordelen van dit internettijdperk zijn de nieuwsbrieven die geregeld in de elektronische postbus vallen. Een mooie is de nieuwsbrief van Route der Industriekultur. Wekelijks een veelheid aan interessante programmas in de industrile relicten van het Ruhrgebied.


Ik wist dan ook al vrij snel dat de Duitse stad Essen en het Ruhrgebied zich voorbereiden op hun rol als culturele hoofdstad van Europa in 2010. De Kultur Trienale Ruhr is een voorproef hierop. De Jahrhunderthalle in Bochum is klaar voor een groot aantal concerten, het pronkstuk Zeche Zollverein biedt onderdak aan legio creatieven en bereidt een concert voor op 1000 meter Untertage.
Op herstructurering van het Ruhrgebied is begin jaren negentig ruimhartig ingezet met het IBA-project Emscherpark: restauratie van industriecultuur. Met deze Trienale krijgen de gerestaureerde industriepanden een indrukwekkende programmatische invulling.

Een succesfactor van het Ruhrgebied is volgens een van de organisatoren van de Trienale het feit dat de geschiedenis (als economisch hart) van Duitsland voorbij is. De bevolking kijkt daarom met deze projecten verwachtingsvol naar de toekomst. De remmende werking van de blik naar achteren is afwezig en de toekomst is maakbaar, auch ohne Geschichte.

Voor mij moeilijk voorstelbaar, maar mijn opvatting over geschiedenis kalfde nog meer af op 29 september jl., toen ik de inaugurale rede van Arnold Reijndorp bezocht. Daar leerde ik dat de geschiedenis van een stad begint op de tekentafel en in de hoofden van stedenbouwkundigen. Kritiek op het door Reijndorp klaarblijkelijk geliefde Almere, als zou die stad een achterstand op andere steden hebben vanwege een gebrek aan geschiedenis, wierp de kersverse hoogleraar als zwakzinnige onzin in de prullenbak. Toon gezet, veel halleluja richting de wereldberoemde stadsontwerper Van Eesteren, n de stad is maakbaar.

Een aantal ruimtelijke ordenaars gelooft heilig in de maakbaarheid. Zo ook van de dubbelstad Almere-Amsterdam. Tijdens een bijeenkomst van Netwerk Creatieve Kennisstad Amsterdam van een dag eerder bleek dat er al een hoop gebeurt in Almere. Weliswaar nog weinig economische bedrijvigheid, maar wat dr aan huizen gebouwd wordt en hoe dr die infrastructuur in elkaar getimmerd wordt! Echt, de realisatie van de creatieve as Amsterdam-Almere is slechts een kwestie van tijd. Maar dat die huizen en infrastructuur door planners geforceerd worden om een ooit bedacht slecht plan cote que cote tot succes te dwingen is een andere, vooral in academische kringen, veel gehoorde opvatting. Ten beide stadhuizen wordt deze gedachte niet gehoord. Mysterieus.
Een snel te verkrijgen gevoel bij het maakbare Almere via Youtube: Almeres Mystery.

Auteur: Jos Gadet j.gadet@dro.amsterdam.nl
468

Reactie verzenden

Share This